Rafael Nadal heeft voor voor de elfde keer het tennistoernooi van Roland Garros gewonnen. 'Meedogenloos, brutaal en ongenaakbaar', schreef The Guardian. 'Nadal is ver buiten bereik van gewone stervelingen', kopte een Spaanse sportsite. Een unieke prestatie, vindt ook Mart Smeets.

Voor Mart Smeets is het een uitgemaakte zaak: "Een betere op gravel is er niet." Volgens de sportkenner benadert de 32-jarige Nadal de perfectie van andere excellente topsporters zoals Pélé (voetbal), Michael Jordan (basketbal), Usain Bolt (atletiek-sprint), Michael Phelps (zwemmen) en ‘onze eigen’ Marianne Vos (wielrennen en veldrijden).

Eddy Merckx: 'De Kannibaal'

Als het gaat om de allergrootste sporters aller tijden steekt voor Mart Smeets er maar één boven alles en iedereen uit. De Belgische wielrenner Eddy Merckx, ook wel De Kannibaal genoemd. De coureur schreef 525 overwinningen op zijn naam. Daarvan won hij de Giro d’Italia en de Tour de France maar liefst vijf keer. 

Toch was Merckx er de man niet naar om zichzelf op de borst te kloppen. Tegen Mart Smeets zei hij ooit in alle bescheidenheid: "In al mijnen koersen heb ik negen procent slechts gewonnen. Dat betekent dat in eenennegentig procent van de wedstrijden dat ik opstapte ik nie heb gewonnen! Maar jullie (de pers) zien da nie!"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.