Er moet psychische ondersteuning moet komen voor artsen en verpleegkundigen in de frontlinie tegen het coronavirus. Ziekenhuizen zetten daarom speciale teams op om hulpverleners mentaal bij te staan.
Zo ook in het het Erasmus MC in Rotterdam, vertelt Diederik Gommers, hoofd 'operatie corona' op de Nederlandse intensive care-afdelingen, in de podcast van het Erasmus MC.
Ethicus en psycholoog
"We hebben geleerd van de ziekenhuizen in Brabant dat het mentaal echt moeizaam kan zijn." Aanstaande maandag beginnen er een ethicus en een psycholoog met de ondersteuning. "Wij gaan bij elke dienst proberen daar aandacht aan te besteden."
Hoogleraar klinische psychologie Ernst Koster schreef een protocol voor de Belgische hulpverleners van de coronacrisis. Hij noemt de huidige situatie voor het zorgpersoneel zorgelijk: "Vaak gaat het om teams die gewend zijn om om te gaan met redelijke niveaus van stress. Maar dit is echt een heel ander niveau."
Verpleegkundigen nemen extra maatregelen om besmetting te voorkomen
Besmettingsgevaar
"Zo hebben de hulpverleners te maken met meer overlijdens en mensen in ademnood", legt de hoogleraar van de Universiteit Gent uit. "En het besmettingsgevaar is ook een extra factor waarbij mensen heel voorzichtig moeten zijn met zichzelf. Het is zeker reden om ons zorgen te maken."
Professionele ondersteuning moet laagdrempelig zijn maar wel verder gaan dan een collega die vraagt 'hoe gaat het met je'. Koster ontwikkelde daarom een protocol voor Belgische ziekenhuizen.
STOP-techniek
Hij maakt daarbij gebruik van Amerikaans voorbeeld. Eén van de technieken die wordt gebruik is de STOP-techniek: Stop what you're doing, Take a step back, Observe, Procede mindfully. De bedoeling is dat je heel even afstand neem en je bewust wordt van je gevoel. Ook aan mensen die weinig tijd hebben om even stil te staan wordt gedacht. "Momenteel zijn we bezig een app te ontwikkelen waardoor ze het ook thuis kunnen doen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.