Huiseigenaren op Vlieland en Terschelling schreeuwen moord en brand. Ze zijn bang dat door de fors verhoogde erfpacht hun huizen onverhuurbaar worden. “Het economisch failliet van Vlieland en Terschelling dreigt”, vreest horeca-tycoon Harry Westers, eigenaar van verschillende hotels op het eiland.

Veel erfpachtcontracten zijn in de afgelopen jaren afgelopen. Voor de vaststelling van de nieuwe erfpachtcanon moet Staatsbosbeheer, eigenaar van veel grond op de twee eilanden, marktconform werken. Doordat de prijs van grond en huizen in de afgelopen decennia explosief is gestegen, moeten veel huizenbezitters een veelvoud betalen van wat ze in de afgelopen dertig jaar moesten ophoesten. Een enkeling zag zijn pachtbedrag van 1400 naar 10.000 euro oplopen. “Als we dat moeten doorberekenen, worden veel huizen onverhuurbaar”, zegt verhuurder Popma van verhuurbedrijf Zevenster in Harlingen.Harry Westers vreest als hoteleigenaar indirect getroffen te worden. “Dit gaat heel veel toeristen kosten. Beide eilanden zijn voor tachtig procent afhankelijk van het toerisme. Dit kan het economisch failliet van Vlieland en Terschelling betekenen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.