Huisartsen in verschillende regio's weigeren nieuwe contracten van zorgverzekeraar Zilveren Kruis te tekenen. Ze zijn boos over de opstelling van de zorgverzekeraar.
Vooral huisartsen uit de regio's Zuid-Kennemerland, Zuidoost Utrecht en Drenthe laten van zich horen. Vertegenwoordigers van hen hebben de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met zorgverzekeraar Zilveren Kruis, maar vooralsnog zonder resultaat. Volgens de huisartsen houdt Zilveren Kruis zich niet aan de afspraken die afgelopen zomer zijn gemaakt zijn in het hoofdlijnenakkoord.
Zilveren Kruis houdt zich niet aan gemaakte afspraken.
Landelijke Huisartsen Vereniging
Meer zorg van ziekenhuis naar huisarts
In het hoofdlijnenakkoord werd afgesproken dat meer zorg van de ziekenhuizen terug naar de zogeheten Eerstelijnszorg moet gaan, bijvoorbeeld naar de huisarts. Maar dat kost extra tijd en mankracht en huisartsen zijn van mening dat er te weinig geld wordt gegeven om dit te kunnen bekostigen.
Volgens de huisartsen houdt Zilveren Kruis zich in het voorgestelde contract niet aan de afspraken van het Hoofdlijnenakkoord, schuift men eerder gemaakte afspraken over de nieuwe bekostigingsstructuur voor huisartsenpraktijken ter zijde en legt eenzijdig oude tarieven op.
Het voelt absoluut niet als gelijkwaardig overleg. Er wordt verwacht dat ik zorg overneem uit het ziekenhuis. Maar ik krijg er niet de middelen voor.
Lenneke van Montfort, huisarts in Lelystad
Huisarts Lenneke van Montfort uit Lelystad heeft haar contract wél getekend, maar ze is er zeker niet blij mee: 'Nee, ik ben niet tevreden. Elk jaar in oktober komt een aanmaning van Zilveren Kruis of ik zo snel mogelijk wil tekenen bij het kruisje. Maar de contracten komen niet overeen met wat er politiek is afgesproken.'
Van Montfort zegt geen keuze te hebben. Als ze niet tekent, verliest ze twintig procent van haar inkomsten en zet daarmee het overleven van haar praktijk op het spel.
Reactie Zilveren Kruis
Zilveren Kruis kiest jaarlijks, samen met de regio, een focus bij de invulling van de
afspraken uit het hoofdlijnenakkoord. Voor 2019 richten we ons op het versterken
van de organisatie in de eerste lijn en zetten we ons in voor meer tijd voor de patiënt.
Huisartsen krijgen bijvoorbeeld de ruimte om personeel en ondersteuning uit te
breiden. Met diverse huisartsenorganisaties hebben we inmiddels meerjarenafspraken
gesloten. We hebben er vertrouwen in dat we ook met de overige huisartsen goede
afspraken kunnen maken.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.