Het gerechtshof in Den Haag behandelt vandaag de heropende moordzaak van ‘De Zes van Breda’. Na 22 jaar moet blijken of drie mannen en drie vrouwen jarenlang onschuldig in de cel hebben gezeten voor de moord op een Chinese restauranthoudster in Breda.
In juli 1993 wordt komt bij een roofoverval in het Chinees restaurant Peacockin de 56-jarige restauranthoudster oma Mok om het leven. Een groep jonge twintigers uit Breda komt na een tip in het vizier bij de politie en de groep wordt uiteindelijk veroordeeld tot celstraffen van twee tot tien jaar. Een zaak die nooit de pers zal halen.
Totdat in 2008 rechtspsycholoog Peter van Koppen, met zijn team dat gerechtelijke dwalingen onderzoekt, ontdekt dat het bewijs niet deugt. Nieuw DNA-onderzoek brengt nog meer twijfels aan het licht en in 2012 besluit de Hoge Raad dat de zaak heropend moet worden.
Portret veroordeelde
In EenVandaag het verhaal van Jane, een van de zes die als tiener in de jaren ’90 werd veroordeeld voor betrokkenheid van de moord. Ze kreeg celstraf omdat ze bekentenissen aflegde, maar heeft later altijd volgehouden onschuldig te zijn. Ze zegt dat haar verklaringen vals waren en dat ze onder druk van haar verhoorders een verhaal had verzonnen om van ze af te zijn. Nu vecht Jane, met de andere vijf veroordeelden, voor vrijspraak om haar naam te zuiveren.
Steun Ina Post
Jane krijgt nu steun uit onverwachte hoek. Ina Post, de oud-bejaardenverzorgster die in 2010 na een jarenlang gevecht werd vrijgesproken voor doodslag op een van haar cliënten, staat Jane bij in har procedure. Ook Post werd aanvankelijk veroordeeld, maar wist via een herzieningsprocedure haar zaak heropend te krijgen. EenVandaag filmde de ontmoeting tussen Post en Jane.
Gerechtelijke dwaling
Het Hof buigt zich de komende weken over de vraag of de zes veroordeelden allemaal definitief vrijgesproken moeten worden. De Hoge Raad wees de zaak terug en vernietigde het vonnis omdat er ontlastend bewijs uit het dossier is gehouden. Getuigen die op het tijdstip van de moord in de buurt waren hadden verklaard die avond niemand te hebben gezien bij het restaurant.
Dat staat haaks op de theorie dat de veroordeelden zich die avond voor de deur hadden verzameld. Nieuw DNA-onderzoek wees uit dat op de moordplek gevonden bloedsporen van geen van de zes veroordeelden was, maar wel hoogstwaarschijnlijk van een Aziatische persoon. Het zestal heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Als ze gelijk krijgen is er sprake van de grootste gerechtelijke dwaling ooit in Nederland.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.