Er lijkt geen einde te komen aan de sneeuwval in Oostenrijk. Veel wintersporters worden daar enthousiast van, blijkt uit de flinke stijging in het aantal boekingen. Maar experts waarschuwen voor het grootste gevaar: lawines.

Door de grote hoeveelheid sneeuw, zijn duizenden mensen in de Alpen afgesloten van de buitenwereld. Wintersporters worden gewaarschuwd voor de gevaren van lawines. Op veel plekken geldt code 5, het hoogste waarschuwingsniveau.

Onder de sneeuw vandaan

Stephan Wijnkamp kent de gevaren van sneeuw als geen ander. Al 10 jaar is hij lid van de bergredding in Tirol. Zeer recent moest hij nog iemand onder de sneeuw vandaan halen. De man ging met een groep vrienden skiën. "Vier van hen zijn beneden aangekomen, de vijfde niet. De resterende vier zijn naar boven gegaan om hun kameraad te vinden. We hebben hem als bergredders kunnen vinden, want hij had gelukkig een zender. Hij lag met zijn hoofd in de sneeuw en kon niet meer bewegen. Hij kwam in de problemen. Er bestaat dan een kans dat iemand overlijdt."

Dat het gevaar zeer groot is, bleek ook een paar jaar geleden. Wijnkamp was betrokken bij een redding van een jongetje. "Hij kwam op 20 meter van de piste terecht. We hebben hem pas 's avonds kunnen vinden. Hij lag met zijn hoofd in de sneeuw en was gestikt."

Luisteren

Op de piste blijven

Wijnkamp wil benadrukken dat wintersporters altijd op de piste moeten skiën. Buiten de piste is het gevaar van lawines groot. Maar daarnaast is de kans ook groot dat je vlak naast de piste verdwijnt in de sneeuw. In zo'n geval is er nauwelijks nog iets wat je kunt doen. "Het voelt als drijfzand. Je kunt je helemaal niet bewegen."

Zelf raakte Wijnkamp betrokken bij een uitloper van een lawine. Hoe goed hij ook getraind is, want Wijnkamp is tevens skileraar en bergrechtadvocaat; deze lawine zag zelfs hij niet aankomen. "We dachten op een veilige plaats te staan, maar toen begon het overal te bewegen. Alles vloog weg. De laatste 10 meter van een lawine nam ons mee. We konden onszelf gelukkig bevrijden, maar voor hetzelfde geld was het heel anders afgelopen."

De gebieden in Oostenrijk met de grootste kans op lawines.

'Onvoorbereid off piste is als diepzeeduiken zonder zuurstoffles'

Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging beaamt de woorden van Wijnkamp. Wintersporters die voor hun lol skiën zullen volgens De Graaf gewoon altijd op de piste moeten blijven. "Op het moment dat je een piste verlaat, begeef je je in de vrije natuur. Met alle kracht van de bergen in de Alpen. Een goede kennis, goede voorbereiding en goed materiaal is dan een must. Veel wintersporters hebben dat niet. Ik vergelijk het vaak met diepzeeduiken. Je gaat ook niet de diepte in duiken zonder zuurstoffles."

De Graaf gaat zelf met enige regelmaat off piste. Zijn voorbereiding duurt eigenlijk de hele winter. "Ik zorg continu voor het juiste materiaal en de juiste kennis. Daarnaast moeten de mensen met wie je gaat dezelfde spullen hebben. Een redding heeft alleen kans van slagen als je kameraden weten wat ze moeten doen. Je moet goed de risico's kunnen inschatten en het weerbericht kunnen interpreteren."

Risico van de sport

Dat duidelijke waarschuwingen nodig zijn blijkt wel uit de talloze ongelukken die gebeuren tijdens wintersportvakanties. Onlangs vonden drie Duitsers de dood door een onverwachte lawine in Lech. In de skihal in Zoetermeer bereiden veel mensen zich voor op de komende wintersportvakantie. Eén dame geeft toe regelmatig off piste te gaan: "Op een gegeven moment heb je die pistes wel gezien. Off piste geeft je een gevoel van vrijheid. Je moet je wel goed laten voorlichten. En ja, als je er onder komt dan is het zo. Je kan ook onder een lawine komen als er weinig sneeuw ligt. Je kan pech hebben. Het is het risico van de sport."

De Nederlandse Ski Vereniging roept mensen op om digitaal een cursus te volgen over het gevaar van lawines. Daarnaast beschikken lokale gidsen over de beste kennis. "Ik raad iedereen af om off piste te gaan. Maar als je het toch niet kunt laten, zorg dan dat je op pad gaat met een berggids", aldus Arjen de Graaf.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.