Het songfestival moet nog beginnen, toch denken Nederlandse steden nu al na over de organisatie van volgend jaar. Duncan Laurence is, namens ons land, de gedoodverfde favoriet. Maar een eventuele overwinning brengt meer dan alleen faam.

Amsterdam, Maastricht, Leeuwarden en Den Haag. Nederlandse steden staan in de rij om het Eurovisiesongfestival te organiseren. "Het zou een enorme boost voor bedrijven zijn in onze prachtige stad", zegt raadslid Ralf Sluijs van Groep de Mos in Den Haag.

Vergelijkbaar met Formule 1-race

En inderdaad, op het eerste oog lijkt het organiseren van het grootste liedjesfestijn ter wereld een goede deal. Hotels, restaurants en taxi's zitten allemaal vol in de week van het songfestival. Ook is het een mooie kans voor een stad om zichzelf te promoten.

Maar terwijl de gaststad baat heeft bij de organisatie van het songfestival, is de organiserende omroep de grote verliezer. De kosten voor de organisatie liggen namelijk tussen de 20 en 30 miljoen euro. Dat is vergelijkbaar met het organiseren van een Formule 1-race. En die kosten zijn voor rekening van de televisieomroep die het festival uitzendt in het organiserende land. In Nederland is dat de AVROTROS.

Duizenden extra personeelsleden

Een grote uitgave is het afhuren van de locatie, die 7 weken beschikbaar moet zijn voor de opbouw, repetities en de uiteindelijke shows. En de grootste kostenpost? Het personeel. Gemiddeld werken zo'n 3000 mensen aan het voorbereiden van de show. Dat zijn bijvoorbeeld beveiligers, decorbouwers, producers, cameraploegen en ander personeel.

"De omroep van het winnende land moet het jaar erop het festival organiseren. Dus je weet als uitzendende omroep dat je het risico loopt dat je het een keer moet doen", vertelt Sietse Bakker, die zes jaar lang event supervisor was van het Eurovisiesongfestival.

Lees ook

Liever tweede

Bakker benadrukt dat de omroep een deel van die kosten ook weer terugverdient. "Andere omroepen zijn solidair en brengen gezamenlijk jaarlijks 6 miljoen euro op, daarnaast kunnen er sponsordeals gesloten worden, betaalt de gemeente of het Rijk soms mee en zijn er inkomsten uit kaartverkoop."

Toch is dat bij lange na niet genoeg om de kosten te dekken. Gemiddeld draait de omroep een verlies van zo'n 15 miljoen euro, volgens Sietse Bakker. De gaststad is juist de grote winnaar. De afgelopen jaren verdienden die er tussen de 18 en 32 miljoen aan, aldus Bakker.

Oud-presentator Hans van Willigenburg, die in 1976 en 1980 het Songfestival presenteerde, denkt dat Nederland beter tweede kan worden. "Dat moet je als omroep hopen, want die organisatie is echt een financiële strop."

Een week lol

"In mijn tijd bestond het personeel uit een regisseur, een producer en twee script girls. Dat was nog wel te doen. Tegenwoordig worden er duizenden mensen ingevlogen", zegt van Willigenburg.

"Als stad heb je er een week lol van, maar voor de rest heb je er niets aan. De hele uitzending is toch alleen maar de zaal in beeld. Nee, het songfestival moet je niet willen winnen."

audio-play
TV-reportage EenVandaag: Het songfestival organiseren is een cadeau, tot je het uitpakt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.