AVROTROSBron: Unsplash
Jongeren

Helft jongeren zou niet doorhebben als iemand slachtoffer van mensenhandel is

Opiniepanel Lotte Kamphuis

De helft (47 procent) van de jonge mensen denkt niet dat ze het zouden merken als iemand in hun omgeving slachtoffer wordt van mensenhandel. In Nederland gebeurt dit naar schatting duizenden keren per jaar.

Jongeren vermoeden vooral dat slachtoffers dit onder druk verborgen proberen te houden. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Slechts een derde (32 procent) van de jongeren denkt dat ze het wél door zouden hebben als iemand slachtoffer van mensenhandel wordt.

'Duizenden slachtoffers in Nederland'

Vandaag, op de Dag tegen de Mensenhandel, maakt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel Bolhaar bekend dat het aantal geregistreerde slachtoffers van mensenhandel de afgelopen jaren bijna is gehalveerd tot 668 vorig jaar. De schatting is dat er in werkelijkheid jaarlijks 5000 tot 7500 slachtoffers van mensenhandel zijn in Nederland. Van slechts een klein deel daarvan is melding gemaakt.

Een op de drie (35 procent) deelnemers aan het onderzoek denkt dat het aantal slachtoffers van mensenhandel in Nederland lager ligt dan hoe de situatie in werkelijkheid is, 16 procent denkt hoger.

'Je ziet heel veel niet'

46 procent van de jonge mensen vermoedt terecht dat er jaarlijks duizenden slachtoffers van mensenhandel in Nederland zijn. "Ik denk dat het vaker voorkomt dan we denken. Maar je hoort of ziet heel veel niet", zegt een jongere.

Slachtoffers van mensenhandel hebben te maken met uitbuiting, waartegen ze zich niet of nauwelijks kunnen verzetten. Dit gebeurt in combinatie met bedreiging, geweld, misleiding of machtsmisbruik. Door een loverboy gedwongen worden om in de prostitutie te werken is een voorbeeld van mensenhandel.

Verwarring mensensmokkel en mensenhandel

Onder veel jongeren heerst de misvatting dat mensenhandel en mensensmokkel hetzelfde zijn. Zeven op de tien (71 procent) denkt dat er sprake is van mensenhandel als een persoon illegaal wordt vervoerd van het ene naar het andere land. Terwijl dat juist een omschrijving van mensensmokkel is.

Mensensmokkel gebeurt doorgaans met overeenstemming. Bij mensenhandel is dit niet het geval. Daarnaast hoeft er bij mensenhandel geen sprake te zijn van het vervoeren van iemand over internationale grenzen.

Over dit onderzoek