Ada en Wilma worden de zwervers van Rotterdam genoemd. Ze gaan van deur tot deur, op zoek naar eenzame 75-plussers die hulp kunnen gebruiken. Deze huisbezoeken worden nu ook landelijk ingezet in de strijd tegen eenzaamheid.
"Als we eenmaal binnenkomen, dan zien we achter de voordeuren verdriet, ellende, een lege koelkast, vieze gordijnen en geen zin in het leven. Maar bijna niemand zegt dat hij eenzaam is. Pas na een tijdje, als we doorvragen, komt het ineens voor de dag", vertelt de Rotterdamse Ada Kelder (59). Met haar beste vriendin Wilma Slobbe (70), zet zij zich vrijwillig in voor de Rotterdamse campagne tegen eenzaamheid.
10 jaar dood zonder dat iemand je mist
In 2014 startte de gemeente Rotterdam met deze huisbezoeken om eenzaamheid te bestrijden, Ada en Wilma meldden zich aan. In 2017 ontvingen ruim 32.000 Rotterdamse 75-plussers een brief met de vraag of ze een huisbezoek van een vrijwilliger op prijs stelden. Ruim 9.000 ouderen stemden hiermee in. In 2066 zorgelijke gevallen moest er professionele hulp worden ingeschakeld.
De ontdekking dat Bep 10 jaar dood lag, dat hakte er zo in. Het was zo’n toonbeeld hoe schrijnend sociaal isolement kan zijn.
Minister Hugo de Jonge
Aanleiding voor het Rotterdamse initiatief was de dood van Bep de Bruin in 2013. Zij werd gevonden in haar huis en bleek al 10 jaar dood te zijn, zonder dat iemand haar miste. Toenmalig wethouder Hugo de Jonge was geschokt. Hoe kon dit gebeuren? Vanaf dat moment wordt bestrijding van eenzaamheid, vooral onder kwetsbare ouderen, een belangrijke taak voor hem.
Lees ook
Rotterdam als voorloper
Rotterdam werd een pilot-gemeente en de aanpak bleek succesvol. Als minister van Volksgezondheid wil De Jonge de initiatieven die hij ontwikkelde tijdens zijn wethouderschap nu ook landelijk gaan uitrollen. Vorig jaar lanceerde hij zijn actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid met een coalitie van een honderdtal organisaties, variërend van gemeenten, vrijwilligersorganisaties, maatschappelijk werk en bedrijfsleven. Deze week komt de coalitie weer bijeen. Er is inmiddels ook een zogenaamd 'aanjaagteam' van bekende Nederlanders actief om het probleem onder de aandacht te brengen, met daarin onder andere Neelie Kroes, Foppe de Haan en Hedy d'Ancona.
Eénzaamheid in een wereld vol met mensen zou niet mogen, toch? Daarom doe ik mee
Foppe de Haan, aanjaagteam Eén tegen Eenzaamheid
De minister trekt tot en met 2021 34 miljoen euro uit voor de bestrijding van eenzaamheid. Dit is hard nodig omdat blijkt dat bij 85-plussers 15 procent erg eenzaam is. De schatting is dat dit alleen maar toeneemt: het aantal eenzame ouderen groeit van 700.000 nu naar 1,1 miljoen in 2030.
Eenzaamheid doorbreken
Stella van Voorst van Beest maakte een documentaire over vrijwilligers Ada en Wilma. De documentaire helpt minister De Jonge het thema eenzaamheid landelijk onder de aandacht brengen. Na de vertoningen worden er in de verschillende steden gesprekken georganiseerd met wethouders, vrijwilligersorganisaties en maatschappelijk werkers. "Wat die documentaire laat zien is hoe veelkoppig het vraagstuk eenzaamheid is en hoe moeilijk het te doorbreken is", zegt de Jonge. "En dat je je er niet bij hoeft neer te leggen."
De documentaire gaat vanaf donderdag 14 februari in première. Ada en Wilma zijn daarbij aanwezig. "We zijn heel blij en supertrots dat de documentaire zo geworden is", zegt Wilma. "We hopen dat er wat mee gebeurd. Hij zou ook in de opleidingen voor zorg gedraaid moeten worden. Dat is belangrijk."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.