FLOOR BREMER - Voor de duidelijkheid: op de foto staat de half aangevreten hamburger van de republikeinse presidentkandidaat Mike Huckabee. Hij is zo 'likable' dat hij zelfs de miljoenen dollars van Mitt Romney kon verslaan tijdens de caucus in Iowa. Oud-predikant Mike Huckabee doet een nieuwe gooi naar de overwinning morgen in South Carolina, een staat met een enorme Bible Belt. Van gekkigheid weet hij niet meer hoe conservatief hij uit de hoek moet komen.

In New Hampshire beet hij nog ongedwongen gezellig in mijn bijzijn in een speciaal voor hem ontworpen 'Huckaburger' - getuige foto. De baas van de Ierse Pub had van de Huckabee campagne de opdracht gekregen 'iets geks' te bedenken.

Op verkiezingspad in South Carolina houdt hij zich vooral bij de issues die de mensen daar belangrijk vinden zoals het homohuwelijk. Hij schrikt er niet voor terug in een interview met de religieuze internetsite Beliefnet even de hele homo-populatie over een kam te scheren met onder andere dieren in dit interview. Hij zegt: "Als je het huwelijk openstelt voor iets anders dan man en vrouw waar zal het eindigen: man en man, vrouw en vrouw, man en drie vrouwen, man en kind, man en dier. In een zin homoseksualiteit vergelijken met polygamie, pedofilie en dierenseks (...) Waarschijnlijk zal de Bible Belt hem heel 'likable' vinden. Ik vond de Huckaburger 'gek' genoeg.

Maar Mike heeft nog een 'gek' wapen in handen. Hij neemt een begripvol standpunt in over de Conferate flag, dat is een rode vlag met een blauw kruis met witte sterren erop. Het werd gebruikt door onder andere de racistische Ku Klux Klan en geeft zoveel aan als 'eigen volk eerst'. Blanke, vaak racistische inwoners van de zuidelijke staten plakken het als 'bumpersticker-statement' op hun pick-up trucks. Huckabee heeft een groep achter zich die de vlag promoot. Ze maken zelfs reclame voor 'hun' Mike:

En Mike vindt het allemaal prima. Hij vindt dat het niet aan de regering is om de vlag te veroordelen. Hij zegt het belang van de vlag voor de zuiderlingen te begrijpen. Dat waardeert de actiegroep. John McCain wijst de vlag openlijk af, al sinds 2000 toen hij ook meedeed met de verkiezingen. Hij noemt het een racistisch symbool. En ook Mitt Romney wijst de vlag af. Volgens de actiegroep is het zwaaien met de vlag voor de neus van Romney als het zwaaien met een rode lap voor een stier. Maar niet voor 'likable' Mike. Hij zegt deze zuiderlijke trots te begrijpen. Hij houdt van 'gek'.

Zaterdag spreekt de Republikeinse kiezer zich uit in South Carolina.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.