De gemeente Rotterdam heeft fout gehandeld door een klokkenluidende ambtenaar ontslag aan te zeggen. Dat stelt Edith Snoey, vice-voorzitter van het door de overheid ingestelde Adviespunt Klokkenluiders.
Snoey in EenVandaag: “Het is een gemiste kans voor de werkgever, Rotterdam had gewoon lef moeten hebben om de zaak aan te pakken, signalen serieus moeten nemen. Dit was een kans om de integriteit in de eigen organisatie op orde te krijgen, de werkgever is dus echt nalatig geweest.” De klokkenluider trok meerdere malen bij zijn werkgever, de gemeente Rotterdam, aan de bel over het bestaan van illegale en brandonveilige moskee-internaten in de deelgemeente Feijenoord. De ambtenaar werd te verstaan gegeven de zaak te laten rusten.
Afschrikwekkend signaal
Het Adviespunt Klokkenluiders, bedoeld om (potentiële) klokkenluiders te adviseren en ondersteunen in de stappen die zij kunnen zetten, vindt het Rotterdamse optreden ‘een hele slechte zaak’. Rotterdam schrikt hiermee potentiële klokkenluiders af, aldus Snoey: “Het signaal wat er vanuit gaat, en dat is heel slecht, is dat een werknemer zich natuurlijk wel twee keer achter zijn oren gaat krabben voordat hij een zaak aanhangig maakt. Je ziet gewoon dat het met klokkenluiders bijna nooit goed afloopt, ook als ze zich aan de spelregels houden die ter plekke gelden.”
Recht op werkplek
De terecht meldende klokkenluider zou door zijn werkgever opnieuw in dienst genomen moeten worden. “Ik vind dat een werknemer die zich zo netjes heeft opgesteld en zijn nek heeft uitgestoken en iets heeft aangetoond wat ook juist bleek te zijn, recht heeft op een fatsoenlijke werkplek”, aldus Snoey.
Reactie Gemeente Rotterdam
De gemeente Rotterdam wil niet voor camera reageren en laat per mail weten: "In het algemeen geldt dat wanneer een interne procedure met betrekking tot een werknemer loopt (dat kan tot en met een oordeel van de Algemene Bezwaarschriften Commissie duren), de gemeente geen mededelingen doet over de inhoud hiervan. Zo ook in dit geval."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.