Gedupeerden van de grootschalige Facebookrellen in Haren voelen zich in de steek gelaten. Ruim twee maanden na het Project X-feest zitten de inwoners van het Groningse dorp nog altijd met de nasleep en die ene vraag: waarom greep de overheid zo laat in?

Op 21 september werd Haren onder de voet gelopen door duizenden relschoppers. Het op Facebook aangekondigde Project X mondde uit in een ware veldslag en een ravage. Hoe het zo uit de hand kon lopen is nu, ruim twee maanden later, nog altijd onduidelijk. Maar dat door de lokale overheid fouten zijn gemaakt in de aanpak staat voor betrokkenen wel vast. Hoe is het nu in Haren?

EenVandaag blikt terug, kijkt vooruit en sprak uitgebreid met inwoners van Haren die op 21 september midden in het strijdtoneel terechtkwamen. Twee maanden na het debacle zitten ze nog met veel boosheid: waar was de overheid om hen te beschermen? Waarom stond de politie die avond met een handjevol agenten tegenover duizenden opgefokte jongeren?

Fouten

Jan Ottens heeft een kookstudio een beleefde benauwde momenten toen pal voor zijn huis duizenden jongeren de confrontatie met de ME zochten, de Albert Heijn plunderden en zijn ramen ingooiden. Rick-Jan Wesselink runt een keukenzaak in Haren en werd urenlang omsingeld door relschoppers. Ze leden schade en maakten angstige momenten mee op de avond die ze omschrijven als ‘een soort oorlog’. "We werden niet beschermd. Je voelde je aan je lot overgelaten."

Beide ondernemers willen dat er nu openheid komt waarom de inwoners van Haren niet werden beschermd tegen de relschoppers. Ze willen dat de overheid openheid van zaken geeft over het eigen optreden tijdens de ‘Facebookrellen’. "Er zijn fouten gemaakt door de burgemeester en politieleiding. We willen weten welke. Alleen dan kunnen we ervan leren."

Want ook al laat de officiele evaluatie van de commissie-Cohen nog maanden op zich wachten: voor de betrokkenen in Haren staan een aantal dingen nu al vast. De burgemeester en de korpschef hebben de situatie ernstig onderschat. Er was veel te weinig politie op de been toen Haren werd overspoeld door - toen nog - feestvierende jongeren. Hooguit 16 politiemensen waren volgens ooggetuigen aanwezig om Haren te beschermen. Toen het eenmaal uit de hand liep, bleef versterking urenlang uit.

Wachten

Voorlopig geeft de overheid geen openheid van zaken: het wachten is op de Commissie-Cohen die de rellen onderzoekt. Die komt volgend jaar maart 2013 met een rapport. Tot die tijd geven burgemeester en korpschef geen commentaar.

Documenten en besluitvorming

EenVandaag vroeg met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur alle besluiten op die de gemeente en politie namen over de aanpak van ‘Project X’. Deze week kregen we te horen dat we die stukken niet krijgen. De burgemeester weigert informatie over de aanpak van de ongeregeldheden openbaar te maken.

Jongeren

EenVandaag sprak ook met jongeren die erbij waren. Een van hen deed actief mee aan de oproepen om massaal naar Haren te gaan. Hoe kijken zij terug op hun eigen aanwezigheid die avond?

Het Dagblad van het Noorden maakte in samenwerking RTV Noord een reconstructie van de gebeurtenissen in Haren die avond en nacht.

RTV Noord zond onlangs deze reconstructie van de rellen uit.

Bekijk de bijlage van Dagblad van het Noorden hier:

 

Open publication - Free publishing - More haren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.