Dat groentegewassen een andere smaak hebben dan vroeger, dat staat vast. Kijk maar naar de witlof die nu een stuk minder bitter proeft dan voorheen. Maar de voedingswaarde van groenten zou hierdoor ook achteruit zijn gegaan.

Althans, zo beweert schrijver Tommy Wieringa in een opiniestuk in het NRC. Hij legt uit dat de gemiddelde voedingswaarde van landbouwgewassen al decennialang afneemt, omdat bij turbogewassen vitaminen en mineralen ten koste zijn gegaan van de groeisnelheid.'

Luisteren

Snelheid zorgt juist voor duurzaamheid

Voedingsonderzoeker Guido Camps van de afdeling voeding en gezondheid van de Wageningen Universiteit ziet dat juist de afgelopen jaren in Nederland op een duurzame manier de gewassen worden geteeld. "Juist die snelheid zorgt ervoor dat ze duurzamer worden en daarmee hun voedingswaarde behouden. Ik zou in die zin, turbo juist als iets goeds willen zien", legt de voedingsonderzoeker uit.

Wat hem betreft klopt de bewering van Wieringa daarom ook niet. "Het is niet zo dat groenten nu sneller groeien en daardoor een soort verdunde versie zijn", zegt Camps. Tegelijkertijd houdt hij er rekening mee dat er wel degelijk veranderingen hebben plaatsgevonden in de smaak. "Dat komt specifiek door teling en veredelen van wat de consument het liefste wil eten. Daardoor is de witlof minder bitter dan 'ie vroeger was", zegt Camps.

Veertig boterhammen voor genoeg ijzer

Martijn Katan is hoogleraar in de voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schrijver van enkele populairwetenschappelijke boeken over voeding. Evenals zijn collega Camps is hij het niet eens met de uitspraak. Toch plaatst hij wel een nuance, want er is wel een afname aan waarde geconstateerd.

"Er is wel een afname, maar die is voor de gezondheid niet van belang. Je ziet bijvoorbeeld dat de hoeveelheid ijzer in tarwe in een paar honderd jaar is afgenomen. Maar ja, toen moest je dertig boterhammen eten om aan voldoende ijzer te komen en nu veertig verkoren boterhammen", aldus Katan. Maar, zo zegt hij ook, daar komt niemand aan.

'Smaak is beleving'

Groenteman Martin Bruggeman uit Almelo, denkt dat het vooral om de beleving van eten draait. "Smaak is gewoon beleving hè en smaak is gewoon hetzelfde gebleven", zo vertelt de groenteboer. Bovendien is er geen enkel bewijs om aan te nemen dat gewassen op dit moment minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger.

Ook denkt voedingsonderzoeker Camps dat het verschil in smaak te maken heeft met de wil van de consument. "Die inhoud van de plant kan wel veranderen en daarmee ook de smaak. Maar dat is vaak gedreven door wat de consument wil." Wel benadrukt hij dat er geen sprake is van een verwaterde variant ten opzichte van het gewas wat vroeger groeide. "Dat is pure fictie", concludeert Camps.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.