Nederlandse ondernemers bereiden zich zo goed mogelijk voor op de brexit. Maar hun Engelse klanten hebben niets geregeld. "Wij moeten ze erop wijzen."
Spotjes op radio en tv, een brext-impactscan, het brexit-loket. De Nederlandse overheid drukt ondernemers op het hart: bereid je voor op brexit. Alleen aan de andere kant van het kanaal blijft het angstvallig stil. Nederlandse ondernemers lopen geregeld aan tegen Britse klanten die niets hebben geregeld.
Bosbessenplanten niet zomaar de grens over
Boomkweker Henk Raaijmakers uit Deurne verkoopt fruitplanten met bosbessen, frambozen en kiwi's. Tien procent van zijn planten gaat naar Engeland. En als de Britten straks uit de EU zijn, mogen die niet meer zomaar de grens over.
Henk heeft het allemaal uitgezocht, maar zijn Britse klanten niet. Op de website van de Engelse NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) staat alle informatie. "Wij hebben daar al lang op gekeken, maar mijn Britse klanten zijn nog niet eens op het idee gekomen om zelf te kijken op die site. Wij moeten ze daarop wijzen", vertelt Henk.
'Als niets geregeld is, gaat mijn export niet door'
Dit levert voor Henk veel problemen op. Hij kan zijn zaken wel op orde hebben, maar als zijn Britse klanten niets regelen dan blijven zijn plantjes in Nederland staan. "Ik denk ja help! Als het daar niet geregeld is, dan gaat mijn export niet door."
Ook ondernemer Gerard van Rijen worstelt met de brexit. Zijn bedrijf richt grote opslaghallen in. Gerard merkt vooral dat de Britten geen bestellingen meer plaatsen. "Normaal hebben we wel een aantal projecten lopen, maar nu hebben we al een half jaar vrijwel geen aanvragen."
'Ze worden nu pas een beetje wakker'
Staatssecretaris Mona Keijzer gaat af en toe langs bij bedrijven die vragen hebben over de brexit. Keijzer hoort van veel bedrijven dat de Britten hun zaken niet op orde hebben. "Wij regelen hier in Nederland echt een heleboel, maar als ze het aan de andere kant van het water allemaal wel geloven, het onderschatten, of het niet belangrijk vinden, dan lopen we daar toch tegenaan."
VNO-NCW voorzitter Hans de Boer heeft veel contact met zijn collega van de Britse werkgeversorganisatie CBI. Hij merkt dat ze daar nu pas een beetje wakker worden. "In het begin durfde het CBI zich niet echt uit te spreken over de brexit. Nu pas zeggen ze: kijk, de bedrijven lopen weg uit Groot-Britannië, dat is gevaarlijk voor onze werkgelegenheid. Dan zeg ik: dat is wel een beetje te laat."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.