Terwijl Boris Johnson nog flink onderhandelt met de EU, bereiden Nederlandse ondernemers zich voor op het slechtste scenario: een no deal-brexit. De een werkt als visimporteur, de ander zit in de verfhandel: beiden vrezen voor de gevolgen.

31 december is het zover: dan is het Verenigd Koninkrijk definitief geen onderdeel meer van de EU en is er een einde gekomen aan de overgangsperiode van de brexit. Of de Britten mét of zónder deal de EU verlaten is nog niet duidelijk, maar vanaf dat moment zullen de gevolgen voelbaar zijn.

Uitwijken naar andere gebieden: liever niet

Gerrit Ruizendaal importeert met zijn Spakenburgse haringinleggerij Koelewijn voornamelijk haring, gevangen in de Britse wateren bij Schotland. Met spanning kijkt hij naar de onderhandelingen in Brussel tussen de EU en het VK, en dan met name naar wat er met de Britse wateren gaat gebeuren.

"De crux voor mij zit in de visserijrechten in de Noordzee en ik hoop dat ze eruit komen. Als andere landen niet meer in die wateren mogen vissen, dan moet ik uitwijken naar andere gebieden om mijn haring te krijgen", aldus Ruizendaal.

haring
Bron: EenVandaag
Gerrit importeert haring, gevangen in Britse wateren

Prijsstijgingen bij de viskraam

De visimpoteur heeft draaiboeken klaar liggen en heeft drie aanvoerlijnen. "We hebben een groot netwerk en halen ook haring uit bijvoorbeeld Denemarken, maar de haring uit de Noordzee is top of the bill."

Als er geen akkoord komt rond de visserij vreest Ruizendaal prijsstijgingen. "Tong, schol, kabeljauw en ook haring zal duurder worden denk ik, onder andere door de invoerrechten. Ik houd er in mijn reserves al rekening mee." Een prijsstijging die de consument zal gaan voelen: de haring bij de viskraam zal waarschijnlijk duurder worden.

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Anticiperen op extra papierwerk

Ook Ron Zaal is dagelijks bezig met de brexit. Hij is de Nederlandse importeur van het Britse verfmerk Farrow and Ball. Deze verf wordt alleen geproduceerd in Groot-Brittannië en moet dus ingevoerd worden voor de Nederlandse markt.

De fabrikant heeft al een EU-kantoor in Frankfurt geopend; daar wordt onder andere de administratie en facturering gedaan. "Dat is een voordeel voor de Nederlandse klant. Zij doen de facturering met dat kantoor en hoeven dus niet alle extra papierwerk te doen dat na 1 januari gaat gelden", vertelt Zaal.

Ron Zaal importeert verf die in Groot-Brittanië wordt geproduceerd
Bron: EenVandaag
Ron Zaal importeert verf die in Groot-Brittanië wordt geproduceerd

Lange levertijd en drukte bij de grens

Zaal vreest vooral langere levertijden door drukte bij de grens. "Ik roep mijn klanten op om nu alvast een voorraad aan te leggen zodat ze straks niet heel lang moeten wachten op een paar potten verf. Misschien valt het straks mee, maar je weet het niet. Nog steeds is de uitkomst niet duidelijk, dat maakt het wel spannend."

Er zouden importheffingen kunnen komen, vertelt hij. Mocht dat gebeuren dan zou de verf duurder kunnen worden. "Op dit moment denk ik dat het zo'n vaart niet loopt, maar we weten het niet. Het blijft afwachten."

Lees ook

Over 4 dagen verloopt de brexitdeadline. Vanessa Lamsvelt vertelt wat we concreet kunnen verwachten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.