Er zijn ernstige fouten gemaakt door de politie bij het verlenen van de wapenvergunning aan Tristan van der V.. De informatie die de politie had over zijn psychische toestand in 2006 is namelijk buiten beschouwing gelaten bij de verlening van de vergunning in 2008. Was deze informatie wel meegenomen in de besluitvorming, dan had dit minimaal moeten leiden tot een verklaring van een arts of psychiater van Van der V. waarin staat dat de psychische problemen niet (langer) een belemmering vormden voor de vergunning.

Wapenvergunning

In 2005 deed van der V. zijn eerste aanvraag voor een wapenvergunning. Deze aanvraag werd door de politie geweigerd in verband met een incident in 2003 met een luchtbuks. In oktober 2008 doet Van der V. opnieuw een aanvraag. In november van hetzelfde jaar werd dit verzoek gehonoreerd. Het luchtbuksincident is door het tijdsverloop dan geen belemmering meer voor een vergunning. Aan de overige voorwaarden voldeed hij wel. Zo was hij al een jaar lid van een schietvereniging en kon hij een zogenoemde Verklaring van goed gedrag overleggen. Hij mocht vijf wapens hebben.

Maar bij deze tweede aanvraag heeft de politie in de procedure fouten gemaakt. Zo waren ze op de hoogte van een gedwongen opname in een psychiatrische instelling van Tristan in 2006. Normaal heeft de politie hier geen informatie over, maar omdat de politie om hulp werd gevraagd bij deze opname is hier melding van gemaakt in het politiesysteem. Bij de aanvraag van de wapenvergunning is deze informatie niet opgemerkt en dus niet meegenomen in de beoordeling. Het is onduidelijk of de informatie niet aan de betrokkenen bij de politie is verstrekt of dat de behandelaar die informatie over het hoofd heeft gezien. Was deze informatie wel meegenomen in de besluitvorming, dan had dit minimaal moeten leiden tot een vraag aan Van der V. om met een verklaring van een arts of psychiater te komen dat de psychische problemen niet (langer) een belemmering vormden voor de vergunning. Het is onduidelijk of Tristan van der V. op dat moment zo'n verklaring had gekregen.

Tristan van der V. kocht in januari het semi-automatische geweer waarmee hij op 9 april in het Alphense winkelcentrum De Ridderhof een bloedbad aanrichtte. Daarna ging hij op zoek naar extra magazijnen voor dit wapen. Op 8 april kocht hij er drie in een winkel in Den Haag. Dit zei Jaco van Hoorn, plaatsvervangend korpschef van het korps Hollands-Midden maandag. Van der V. kocht ook een speciale richtkijker voor op het geweer, alsmede een kogelwerend vest. Dit vest droeg hij tijdens het schieten in De Ridderhof.

Schizofrenie

Tristan van der V. was schizofreen. Die ziekte gaf zeer waarschijnlijk de doorslag bij zijn actie. Dat zei hoofdofficier van justitie Kitty Nooy maandag. Van der V. had psychotische stoornissen. Hij was boos op God en kon hem alleen straffen door anderen pijn te doen. Uit het onderzoek bleek dat Van der V. geen andere uitweg zag dan zelfmoord te plegen na de schietpartij. De politie vroeg in het kader van het onderzoek de medische gegevens van Van der V. op bij de GGZ, deze weigerden om dat af te geven. De informatie over het behandeltraject in de instelling en wat de GGZ wist over de combinatie van zijn ziekte en zijn wapenvergunning ontbreekt in het onderzoek. De GGZ is nu zelf een onderzoek begonnen.

Volgens de hoofdofficier van justitie Nooy waren meerdere instanties op de hoogte van de psychische problemen van Van der V. en het feit dat hij een wapenvergunning had. Volgens Nooy had dit moeten leiden tot actie.

Eenmansactie

Tijdens onderzoek is een persoon naar voren gekomen die ervan wordt verdacht te weten wat Tristan van der V. van plan was. Het enige wat hij niet wist was de datum. De persoon wordt verdacht van het nalaten van verstrekken van belangrijke informatie aan politie en/of justitie. Momenteel zit hij niet vast. Deze persoon is vrijwillig verschenen. Volgens de politie was deze daad een eenmansactie en niet gericht tegen bepaalde personen. Deze persoon wordt niet gezien als medeplichtige.

Bloedbad

Tristan van der V. had slechtst drie minuten nodig om een bloedbad aan te richten in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. De 24-jarige dader parkeerde om 12.08 uur zijn auto bij het winkelcentrum en pleegde 3,5 minuut later zelfmoord. In de tussentijd maakte hij vele gewonden en zes doden. De politie ontving binnen twaalf minuten tachtig meldingen. De eerste melding kwam om 12.09 binnen. In 2008 deed Van der V. twee zelfmoordpogingen. Volgens de politie was hij schizofreen. Deze ziekte gaf zeer waarschijnlijk de doorslag bij zijn actie.

Tristan van der V. heeft meer dan honderd keer geschoten. Dat zeiden het Openbaar Ministerie (OM) en de Politie Hollands Midden. Alle drie de wapens die in het winkelcentrum zijn aangetroffen zijn gebruikt, aldus het OM en politie.

Tijdlijn

Tussen 11.33 uur en 11.45 uur: Van der V. vertrekt uit zijn ouderlijke woning in Alphen aan den Rijn. Hij vertrekt met zijn zwarte Mercedes.

Kort na 12.00 uur: Een getuige ziet Van der V. het parkeerterrein van winkelcentrum De Ridderhof oprijden. Hij arriveert met hoge snelheid en parkeert bij de nooduitgang van drogisterij Kruidvat. Uit de kofferbak haalt hij het geweer en laadt het door. Hij schiet van korte afstand vele malen op een man, die overlijdt.

12.08 uur: Hij komt het winkelcentrum binnen. Voor dat moment heeft hij al op verschillende mensen geschoten. Binnen schiet hij direct in de richting van kledingwinkel Hans Textiel, waarbij een echtpaar overlijdt. In winkel Topvis raakt hij een man in een scootmobiel dodelijk.

12.08 uur, 49 seconden: De eerste telefonische melding komt binnen bij de alarmcentrale. In totaal kwamen 80 meldingen binnen via 112.

12.10 uur: Van der V. is halverwege het winkelcentrum en maakt bij de C1000 zeven slachtoffers. Hij slaat linksaf het gangpad in. Bij een schoenenwinkel schiet hij een vrouw in een scootmobiel dood. Bij baby- en kinderwinkel Jolly baby & kids vermoordt hij zijn laatste slachtoffer.

12.11 uur: Van der V. pleegt zelfmoord bij een kassa van de Albert Heijn. Rond datzelfde tijdstijp vertrekken vier surveillancewagens naar het incident. Daar komen de eerste agenten vijf minuten later aan. Twee minuten later verschijnt een tweede eenheid; om 12.20 uur komen nog eens vier eenheden ter plaatse.

(10 april) 3.00 uur: Het laatste slachtoffer wordt van De Ridderhof overgebracht naar het mortuarium.

'Fouten bij wapenvergunning Van der V.'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.