In de stad struikel je er bijna over: de zilveren lachgaspatronen. In de afgelopen jaren is lachgas enorm populair geworden als drug. Maar hoe schadelijk is het gebruik ervan voor het klimaat?

Martien Visser, lector energietransitie, deed een opvallende uitspraak op Twitter. Volgens hem is het recreatief gebruik van lachgas in Nederland namelijk net zo slecht voor het klimaat als 1 miljoen vliegretourtjes van Amsterdam naar Berlijn. De tweet maakte veel reacties los. De vraag is of zijn bewering klopt.

Gebruik toegenomen, maar hoeveel?

Het gebruik van lachgas is flink toegenomen in de afgelopen jaren. Dat is allereerst op te maken uit eigen waarneming. Wie de straat op gaat ziet op veel plekken lege lachgaspatronen liggen. Toch zijn er geen eenduidige cijfers bekend over het gebruik van deze nieuwe drug onder de gehele Nederlandse bevolking.

Visser baseert zijn uitspraak op de importcijfers van NOS. Uit onderzoek van NOS op 3 blijkt namelijk dat de import van lachgas enorm is toegenomen. Twee jaar geleden kwam er via de havens nog 720 duizend kilo ons land binnen, tegenwoordig ligt dat op 1,2 miljoen kilo. Een stijging van ruim 500 duizend kilo. Volgens NOS op 3-redacteur Anna Pruis is het zeer waarschijnlijk dat die extra kilo's lachgas rechtstreeks naar de partyscene gaan. "We zijn eerst gaan kijken of die stijging aan andere dingen kon liggen, want lachgas wordt ook op andere plekken gebruikt. Bijvoorbeeld door bakkers in slagroomspuiten, in de industrie als drijfgas en ook de autosport maakt er gebruik van." Experts in die industrieën lieten allemaal weten dat zij het niet waren. "Dus daar kan het niet aan liggen."

Lees ook

Goedkoop bij de buren

Daarnaast kun je volgens Pruis lachgas in thanks goedkoop kopen in Nederland of in onze buurlanden. "Het is heel duur en omslachtig om lachgas via havens te importeren. Dus als je lachgas voor legale doelen wil gebruiken ga je het nooit importeren via de havens. Dat is nog een reden waarom het best aannemelijk is dat al dat lachgas voor recreatief gebruik is, dus voor de clubscene."

Het aantal lachgasgebruikers is dus niet goed vast te stellen, maar het lijkt er sterk op dat de stijging van 500 duizend kilo aan import veelal naar het recreatieve gebruik gaat. De vraag is alleen of je dit cijfer kunt gebruiken om een vergelijking mee te maken over de klimaatschade. Toch is het een poging waards.

Schade van retourtjes Berlijn

Lachgas bevat N2O, oftewel distikstofmonoxide. De broeikaswerking van deze stof is 300 maal groter dan die van CO2, legt Mariken Stolk van Milieu Centraal uit. Zij heeft ook de impact van een miljoen vliegretourtjes tussen Amsterdam en Berlijn uitgerekend: "De totale CO2-uitstoot is 180 miljoen kilogram, dat is ongeveer 0,2 megaton CO2."

Wie vervolgens de 500 duizend kilo lachgas vertaalt naar CO2 komt op 150 miljoen kil. Het gebruik van lachgas lijkt daarmee dus vrij schadelijk voor het klimaat. De uitspraak van Martien Visser lijkt aannemelijk. Daarbij is wel belangrijk om te melden dat er veel meer zaken spelen als het gaat om milieuschade van lachgas en het vliegen van vliegtuigen. Feit is wel dat Martien Visser met zijn tweet een interessante discussie op gang heeft gezet.

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.