Londen is hard getroffen door de Britse mutatie van het coronavirus, die zich veel sneller verspreidt dan de oude. Ziekenhuizen in de stad zijn overbelast. Nederlanders Bertjan en Daphna wonen er en maken een heel andere stad mee dan ze gewend zijn.
In Londen en omgeving wonen ruim 50.000 Nederlanders. Een van hen is de 40-jarige Bertjan van de Lagemaat. Hij komt oorspronkelijk uit Arnhem, maar is nu predikant in een eeuwenoud Nederlands kerkje, midden in het financiële hart van Londen. Hij ziet de zorgen onder Nederlanders in de stad de laatste tijd enorm toenemen.
Meer positief geteste mensen
"We zitten nu in de derde lockdown en het is zwaar. Mensen zijn bang omdat deze nieuwe mutatie zich veel sneller lijkt te verspreiden, ook onder jongeren. Iedereen is een stuk zenuwachtiger, als je bijvoorbeeld over straat loopt of naar de winkel moet voor boodschappen", vertelt Bertjan.
"We wonen hier in een dichtbevolkte metropool, het is niet makkelijk om elkaar te ontwijken. En dan is het eng om te weten dat één op de dertig besmet is met het virus, in sommige delen van de stad zelfs één op de twintig. Mensen horen ook steeds meer verhalen uit de eigen omgeving over positief geteste mensen."
Vervijfvoudiging van ziektegevallen in Londen
Londen is hard getroffen door de Britse variant van het coronavirus (die zo heet ondanks dat deze mutatie waarschijnlijk op een heel andere plek is ontstaan). Binnen een maand was er opeens een vervijfvoudiging van ziektegevallen in Londen. En nog steeds zijn de ziekenhuizen in de stad zwaar overbelast, ondanks dat het aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen twee weken afneemt.
In heel Groot-Brittannië zijn tot nu toe ten opzichte van de gehele bevolking relatief meer mensen aan het virus overleden dan in welk ander Europees land ook. Met als treurig hoogtepunt het begin van deze week. Toen stierven er in het Verenigd Koninkrijk 1820 mensen op één dag aan de gevolgen van COVID-19.
Werk ingrijpend veranderd
Predikant Bertjan zag zijn werk ingrijpend veranderen gedurende de afgelopen weken: "In december hadden we nog weleens fysieke kerkdiensten, met maximaal dertig personen. Nu doen we alle diensten online, via een livestream. Dan sta ik helemaal alleen in de kerk, afgezien van een paar mensen die helpen met de techniek."
Er is veel behoefte aan troost, zegt de predikant. "Vooral om de ouderen in de gemeente maak ik me zorgen. Ze mogen hun kinderen en kleinkinderen niet zien, zijn erg geïsoleerd. Vanwege de nieuwe virusvariant durven ze niet meer op pad en behalve één andere vaste persoon, de zogeheten social bubble, mag er ook niemand op bezoek komen."
Audioboodschappen om contact te houden
Om toch contact te houden met leden van zijn kerk organiseert Bertjan virtuele bijeenkomsten, runt hij een belcirkel voor de oudere Nederlanders en stuurt hij audioboodschappen naar mensen die te ziek zijn om op een andere manier te communiceren.
"Er was een ernstig zieke Nederlandse vrouw in het noorden van het land. Niemand mocht bij haar op visite komen, alleen haar zoon toen de artsen vreesden dat ze zou komen te overlijden. Ik heb toen via audioboodschappen in het Nederlands contact met haar gehouden."
Binnen de kortste keren het hele gezin ziek
Ook Daphna Plaschkes is van oorsprong Nederlands. Ze woont al jaren in Londen. Net na kerst werd haar hele gezin ziek: zijzelf, haar partner en hun drie jonge kinderen.
"De kleinste van 1 is op de opvang besmet geraakt, althans dat vermoeden we. Binnen de kortste keren waren we allemaal goed ziek. We zijn ervan geschrokken hoe snel dat ging. Met de kinderen gaat het inmiddels weer veel beter, maar mijn vriend en ik hebben nog steeds last van de naweeën van het virus."
Lees ook
Bruisende stad
Het dagelijkse leven in de stad ligt momenteel helemaal stil. Daphna vertelt dat ze naar Londen is gekomen omdat het zo'n bruisende en levendige stad was. "Alles wat Londen tot Londen maakt is er nu niet. De kinderen weten al bijna niet meer hoe het was vóór corona."
Of haar dochter van 6 zich haar laatste vakantie herinnert? Ze schudt haar hoofd. "Afgelopen maandag mochten de twee oudsten weer naar school. Maar 's middags moesten we ze alweer ophalen, want drie leraren bleken ineens corona te hebben."
Ouders ruim een jaar niet gezien
Haar ouders heeft Daphna al ruim een jaar niet meer gezien. "Het was tot afgelopen jaar onvoorstelbaar dat je niet even heen en weer kon reizen als dat nodig was."
Ze maakt zich zorgen om hen. "Ze zijn allebei in de 70. Wat als ze besmet raken, als deze nieuwe virusvariant meer voet aan de grond krijgt in Nederland? Ik ben niet gauw gestrest en angstig, maar soms denk ik dat de strijd verloren is. Alleen de vaccins geven hoop."
Uitlegvideo: hoe een virus werkt en waarom juist corona zich zo snel verspreidt
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.