Op een afstandje lijkt het vaak fantastisch om een tweelingbroer of -zus te hebben. Je hebt altijd je beste vriend of vriendin bij je en bent nooit alleen. Toch is het niet altijd leuk. Dan kan de tweelingcoach hulp bieden.

Een tweeling zijn is soms ingewikkeld of zelfs verwarrend. Gerrie en Jannie Vogels zijn al 54 jaar een tweeling. Tegenwoordig kunnen ze het goed met elkaar vinden, maar dat is weleens anders geweest.

Concurrentiestrijd

Lange tijd was het hebben van een tweelingzus voor Gerrie een complex. "Ik zag Jannie als mijn concurrent. Ik deed er alles aan om overal beter in te zijn. Die druk was heel groot. Alsmaar vergeleken worden is niet fijn."

Jannie wilde juist niet de concurrentie met haar zus aangaan. "Ik zocht meer toenadering tot Gerrie, maar dat lukte niet goed. Uiteindelijk deed ik juist niet meer mijn best met heel veel dingen. Ik dacht: dan ben jij toch overal beter in, en dan loop ik gewoon mijn eigen padje."

'Ik deed mijn best niet meer'

Gerrie noemt het een heel lastig proces. "Aan de ene kant hadden we veel ruzie, maar aan de andere kant hadden we ook een stevige band. Dat bestond naast elkaar."

"Al heel vroeg zochten wij onze eigen weg, vergeleken met andere tweelingen", vertelt Jannie. "Maar er was altijd een basis van liefde, maar inderdaad ook veel ruzie. Wij zijn echt een voorbeeld van de tweeledigheid die je tegenkomt."

Lees ook

Duo of individu?

Hester van Wingerden is zelf één van een tweeling, maar bovenal tweelingcoach. Voor haar is het verhaal van Gerrie en Jannie een bekend verhaal: ze hoort er veel voorbeelden van. "De maatschappij doet niets anders dan een tweeling met elkaar vergelijken. Daardoor ontstaat een soort concurrentiestrijd."

Het verhaal van Jannie herkent ze ook. "Soms doet de één zich minder slim voor, omdat ze de ander niet in verlegenheid willen brengen. De omgeving ziet je als duo en het is heel moeilijk om daarvan los te komen."

audio-play
Radio-interview: tweeling Gerrie en Jannie Vogels en coach Hester van Wingerden over de moeilijke punten van een tweeling zijn.

De keuze van ouders

Ouders hebben een grote rol tijdens de opvoeding van hun tweeling, vertelt Van Wingerden. "Dat begint al op de basisschool: doe je je kinderen bij elkaar in de klas, doe je ze dezelfde kleding aan? Vaak krijgen kinderen ook een zelfde soort naam. Sommige ouders benadrukken de gelijkenis erg, terwijl anderen juist focussen op eigenheid."

Gerrie herkent het. "Onze ouders vergeleken ons heel erg met elkaar. Onze rapporten werden naast elkaar gelegd. Dat was ook het moment waarop ik dacht: als ik heel goed ga presteren dan val ik op."

Eigenheid

Hester van Wingerden helpt tweelingen door individueel met ze in gesprek te gaan. "Ik probeer zoveel mogelijk te coachen op eigenheid. Het is lastig om van een duo een individu te worden." Voor Jannie en Gerrie was dit uiteindelijk wel de oplossing. "Daar ben ik al vroeg mee begonnen, maar Gerrie heeft het daar lastig mee gehad", zegt Jannie. Op een bepaald moment kwam de doorbraak. "Ik wilde stoppen met zeuren over hoe moeilijk het is om een tweeling te zijn. Dat was een bevrijdend moment", vertelt Gerrie.

"Ik heb daar niets over gezegd, maar Jannie merkte wel dat ik me anders opstelde. Dat heeft onze band echt beter gemaakt." Ontwikkel je als een individu, dat is dan ook het advies van Hester van Wingerden. Aan tweelingen, maar zeker ook aan de maatschappij. "Hou op met tweelingen vergelijken. Dat werkt averechts. Gerrie en Jannie bevestigen dit."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.