Meningsverschillen met mensen in je naaste omgeving over corona zijn heel normaal geworden, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. 59 procent heeft discussie met vrienden of familie. Bij één op de zeven (15 procent) gaat het zelfs om regelrechte ruzie.

Vooral tussen gevaccineerden en ongevaccineerden gaat het vaak hard tegen hard. Dat varieert van een pittige discussie tot het verbreken van het contact. Dit komt vooral omdat beide groepen maar weinig begrip kunnen opbrengen voor elkaars standpunten. Twee derde (65 procent) vindt het spanningsveld tussen deze twee groepen de grootste tegenstelling die nu voor verdeeldheid zorgt in de samenleving. Aan het onderzoek deden 31.000 mensen mee.

'Ongevaccineerden zijn alleen maar met zichzelf bezig'

Zeven van de tien gevaccineerden in het onderzoek (70 procent) hebben weinig of geen begrip voor mensen die er bewust voor kiezen om zich niet te laten vaccineren. Zij noemen deze keuze 'egoÏstisch' en 'dom'. "Ongevaccineerden zijn alleen maar met zichzelf bezig", vinden zij. "Ze hebben geen oog voor de zorg en de IC's die vollopen en ook niet voor de gevolgen voor de hele samenleving", motiveert een deelnemer.

Veel gevaccineerden zijn van mening dat het vooral door de ongevaccineerden komt dat we nu weer met z'n allen in een lockdown zitten. "Het is hun keuze, maar ik moet daaronder lijden", zegt iemand anders. Een kwart (28 procent) kan wel begrijpen dat een ander ervoor kiest om geen vaccin te nemen. Voor mensen die om medische redenen geen vaccin kunnen nemen is sowieso begrip.

Irritatie in discussies

Veel gevaccineerden zeggen dat ze wel het gesprek met de andersdenkenden in hun omgeving zijn aangegaan. Een deelnemer schrijft daarover: "Mijn beste vriend blijkt een vaccinweigeraar te zijn. Daar hebben we veel discussie over, want hij kan dat in mijn ogen niet motiveren." Dichter tot elkaar komen ze in die gesprekken meestal niet.

Vaak wordt het gevoelige onderwerp na een tijdje vermeden. Maar het komt ook regelmatig voor dat er zoveel irritatie ontstaat dat naasten elkaar minder zien of zelfs het contact helemaal verbreken.

Verwijdering van familie

Veel panelleden vertellen over verwijdering van hun naaste familie: "Ik heb bijna geen contact meer met mijn zus. Ze spreekt met veel mensen tegelijk af en gaat daarna naar mijn ouders die een slechte gezondheid hebben. Ik stoor me hier enorm aan."

En een dochter schrijft: "Ik heb gebroken met mijn moeder. Ze blijft maar complotwebsites met me delen. Ik heb haar geprobeerd uit te leggen hoe die sites werken, maar daar heeft ze geen boodschap aan. Nu ben ik er wel klaar mee."

Een van mijn kinderen wordt door de anderen uitgesloten voor de kerstdagen, omdat hij een 'wappie' zou zijn. Ik heb er geen goed gevoel bij.

Deelnemer EenVandaag Opiniepanel

'Gevaccineerden drammen teveel'

Aan de andere kant voelen de meeste ongevaccineerden zich juist niet begrepen (71 procent) door mensen die wel gevaccineerd zijn. Zij vinden het belangrijk dat iedereen voor zichzelf een vrije keuze kan maken. Ze hebben daarom over het algemeen wel begrip voor de keuze van gevaccineerden (80 procent).

Maar omgekeerd willen ze ook graag begrip en respect terug voor hun eigen bewuste keuze om geen prik te halen. Het gevoel dat gevaccineerden in hun omgeving niet willen luisteren naar hun argumenten overheerst. Een ongevaccineerde zegt daarover: "Ik heb soms hele goede open en eerlijke gesprekken met vrienden die een mening hebben over ongevaccineerden. Ik ervaar vaak drammerigheid en drang om me te overtuigen. Daar ben ik na een poosje niet meer van gediend en dan beëindig ik het gesprek."

Niet welkom op verjaardag oma

Ook veel ongevaccineerde deelnemers vertellen verhalen over discussies met en verwijdering van dierbaren. "Mijn ouders willen per se dat ik ga vaccineren. Ze willen dat ik me telkens verantwoord voor mijn keuze. Ik vind dat behoorlijk respectloos, dus ik zoek ze minder op."

Sommigen hebben het gevoel dat ze buitengesloten worden, in de samenleving en ook in hun eigen familie. Ongevaccineerden schrijven: "Mijn tante werkt in de zorg en heeft nul begrip voor ongevaccineerde mensen. Ze heeft verboden dat ik langskwam op de verjaardag van oma." Een ander: "Sommige voorheen vrienden willen niet meer afspreken omdat ik niet gevaccineerd ben. Ik ervaar dat als buitensluiten."

Contact blijft bij meerderheid

Bij een kwart van alle deelnemers die discussie of ruzie heeft met een familielid of vriend (28 procent) verslechtert het contact langdurig. Dit geldt het meest voor mensen die ruzie hebben gekregen.

Maar in de meeste gevallen verandert er niet zoveel. Voor 59 procent blijft het contact hetzelfde. Bij hen overheerst het gevoel dat corona het niet waard is om elkaar uit het oog te verliezen. Voor 4 procent levert een stevig gesprek zelfs meer begrip voor elkaar en een verbetering van de relatie op.

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden van 9 tot en met 17 december 2021. Aan het onderzoek deden 31.096 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

audio-play
Joyce Boverhuis presenteert de resultaten van het onderzoek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.