Uitbreiding van het takenpakket voor de zaalwachten in Nederlandse musea: behalve bewaken en informeren moet er vanaf 1 juni ook ontsmet worden. En niet zo'n beetje ook: na élke bezoeker. Zo ziet een dagje uit er na 1 juni uit.

Vanaf 1 juni mogen de musea en bioscopen weer open, nadat ze meer dan twee maanden waren gesloten in verband met de corona-uitbraak. Er gaat veel veranderen. "Gewoon aan de kassa een kaartje kopen bij museum na 1 juni kan niet meer in Nederland," zegt Jan Hovers. Hij is directeur van het Zaans Museum, dat de rijke industriële geschiedenis van de Zaanstreek belicht. "Je moet van te voren online reserveren en dan krijg je een timeslot toebedeeld. Maximaal 100 mensen mogen nog maar tegelijk naar binnen."

Directeur Jan Hovers van het Zaans Museum hoopt weer te kunnen 'terugkeren naar het kernverhaal'.

Glasreiniger

Jan Hovers werkt hard om zijn museum coronaproof te maken. In de zaal met het beroemde schilderij "De Voorzaan en de Westerhem" van Claude Monet is inmiddels veel veranderd. "We hebben alle tekstbordjes weggehaald. Iedereen is nu verplicht een audiotour mee te nemen het museum in, op die manier tellen we het aantal bezoekers."

Het museum heeft verschillende interactives, spelletjes met touchscreens. Hovers: "Zo kun je ervaren hoe het voelt om een Verkade-meisje in een koekjesfabriek te zijn. Nu moeten we na elke bezoeker het spel ontsmetten. Zaalwachten krijgen er dus een taak bij. Niet alleen informeren, corrigeren maar nu ook desinfecteren. We hebben al een grote voorraad glasreiniger ingeslagen."

Elke 'interactive' moet na gebruik worden schoongemaakt.

Terug naar de kern

Maar Jan Hovers is ook positief. Doordat bezoekers moeten intekenen op een tijdslot zullen de zalen rustiger zijn. "Doordat je nu van tevoren online een moment krijgt toebedeeld heb je het museum meer voor jezelf."

Het geeft nu misschien weer ruimte om 'terug te keren naar het kernverhaal', hoopt Jan. "En is het klaar met de hijgerigheid en van steeds weer met een blockbuster moeten komen. Dat zijn van die succestentoonstellingen, bedoeld om zoveel mogelijk bezoekers te krijgen. Dan stond je achter de schouders van andere toeschouwers te dringen. Dat tijdperk is voorbij."

Directeur Edwin van Huis van museum Naturalis: "Deze situatie moet dus niet te lang duren."

Van 4500 naar 900 bezoekers per dag

In Leiden wordt in het Natuurhistorisch museum Naturalis ook hard gewerkt aan de heropening. Voor maximaal 900 mensen per dag mogen de deuren straks weer open. "Dat is een groot verschil met de 4500 mensen die we dagelijks voor de coronacrisis ontvingen," zegt directeur Edwin Van Huis.

"Deze situatie moet dus niet te lang duren." Voor mensen in vitale beroepen en hun gezinnen zal het museum in juni gratis te bezoeken zijn. "Zo willen we hen bedanken voor de manier waarop zij ons door de crisis hebben geholpen."

Hazesprong afstand

De grootste uitdaging is voor Van Huis om het publiek zo gelijkmatig mogelijk door de expositieruimtes te loodsen. "Waar ik me zorgen over maak is dat hier zoveel te zien is", zegt Van Huis. We staan in de zaal 'Leven', waar een enorme collectie opgezette dieren naar elkaar en naar ons loert.

"Iedereen rende hier vroeger heen en weer. "Oh moet je kijken!" Maar dat mag allemaal niet meer", vertelt hij. "We willen de bezoekers op een leuke manier helpen om zo gedisciplineerd mogelijk te zijn. De anderhalve meter is bij ons straks een hazensprong, en wasberen herinneren je aan het belang van handen wassen."

Nieuwe apps

In een andere zaal, De IJstijd, zijn de speciale verrekijkers verwijderd waarmee bezoekers terug in de tijd konden kijken. "Ze zijn te moeilijk schoon te houden. We hebben nu een app ontwikkeld die je bij je kaartje krijgt, en via die app kun je dan alsnog kennismaken met de sabeltandtijgers die 30 duizend jaar geleden in ons land rondliepen.

Er zijn ook expositieruimtes waarvoor nog geen oplossing is: het schatkamertje met het schedelkapje van Dubois bijvoorbeeld. Deze verbindende schakel tussen de aap en de mens werd in 1891 in Indonesië door de arts Dubois gevonden en is één van de pronkjuwelen van het museum. Maar voorlopig is het schedelkapje niet te zien. "De ruimte is te klein en de kans op infecties te groot."

Directeur Ron Sterk van VUE bioscopen: "Als de film goed genoeg is dan ga je je wel vermaken."

Hoera! 30 bezoekers

En dan de bioscoop. Die mogen vanaf 1 juni ook weer open. Aanvankelijk een klein beetje - niet meer dan dertig mensen per zaal. En als de infecties niet toenemen mogen er vanaf 1 juli 100 mensen per zaal naar binnen. Ron Sterk, directeur van Vue Cinemas in Nederland is allang blij.

Hij laat ons de nu nog lege grote zaal zien van het filmtheater in Hilversum. "30 mensen is verre van wat we normaal gewend zijn natuurlijk. We hebben hier een zaal met met zo'n 370 stoelen. Als daar straks maar 30 man in zitten, dat zal toch wel een beetje kaal voelen. Maar aan de andere kant, als de film goed genoeg is dan ga je je wel vermaken."

audio-play
Op 1 juni gaan de bioscopen weer open, na 11 weken dicht te zijn geweest door de coronacrisis. Toch gaat een bezoekje er dan heel anders uit zien dan we gewend zijn. Verslaggever Bart Hettema en zijn dochter proberen het vast uit.

In schaakbordmotief

Het theater binnenkomen zal met minder contacthandelingen verlopen dan normaal. "Mensen moeten zelf hun ticket scannen. En eenmaal in de zaal zullen ze in een soort schaakbord-motief verspreid over de zaal moeten gaan zitten. Dat betekent in de praktijk dat er zo'n drie stoelen tussen twee bezoekers in moeten zitten. Gezinsleden mogen wel naast elkaar."

Een magere programmering, daar hoeven de bezoekers zich geen zorgen over te maken, zegt Sterk, die niet kan wachten om films als Tenet, de nieuwe film van Christopher Nolan, maar ook de nieuwe James Bond te vertonen. De bioscopen zullen volgens hem echt niet maandenlang dezelfde succesfilms draaien om uit de kosten te komen. "Uiteindelijk bepaalt de bioscoopexploitant hoe lang een film wordt doorgedraaid. En als een film 'op' is, wat gebeurt, dan verdwijnt-ie en gaat-ie naar een kleinere zaal. We gaan echt niet tot aan de kerst naar SpongeBob kijken."

audio-play
Kijk hier de reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.