Als de horeca zoals gepland op 1 juni weer opengaat ligt er een grote verantwoordelijkheid bij mensen zelf om zich aan de regels te houden. Minister Grapperhaus zei dat tijdens een werkbezoek aan wijkagenten en strandtentondernemers in Noordwijk.

Ook bij het heropenen van strandtenten en bars blijft de anderhalvemeterregel het uitgangspunt. Want 'die anderhalve meter hebben we de afgelopen 2 maanden flink in ons hoofd gekregen', zegt de minister. "Want doen we dat niet en er volgt toch weer een uitbraak, dan moet je al deze prachtige plaatsen weer gaan afsluiten. Dat willen we niet."

Minister Grapperhaus: "Horecaondernemers moeten zelf op hun klanten letten."

'Regels moeten eerst duidelijker worden'

Horecaondernemers moeten volgens de huidige plannen ook zelf goed op hun klanten letten. "Af en toe moeten ze mensen aanspreken, en er wordt pas gehandhaafd bij meldingen of op excessen", zegt Grapperhaus. "Maar naast ondernemers en de handhavers hoop ik dat mensen zich verantwoordelijk gedragen."

Eigenaar van strandtent De Zeemeeuw Jan Klinkenberg erkent het belang van een gedeelde verantwoordelijkheid tussen ondernemers, handhavers en klanten. Maar dan moeten de regels volgens hem wel eerst duidelijker worden. "Voor de boa's is het moeilijk te bepalen wat nou precies wel en niet mag. Voor ons ook: is het nou anderhalve meter afstand tussen twee tafels of tussen gasten individueel?"

Lees ook

Kroketje op het strand, maar niet allemaal tegelijk

Minister Grapperhaus is nog in gesprek met Koninklijke Horeca Nederland om tot werkbare regels te komen. "De ideale situatie is dat mensen vanaf 1 juni goed naar buiten kunnen, naar het strand en naar winkelstraten. Ik hoop dat die anderhalvemeter blijft werken en dat iedereen gewoon toekomt aan zijn kroketje, aan even op een terrasje zitten en op het strand zijn."

En mochten we toch met z'n allen gelijktijdig richting de kust vertrekken, dan worden de stranden zonder aarzelen weer afgesloten, zo maakt de minister duidelijk. "In coördinatie, anders krijg je een waterbedeffect. Dan stroomt de ene kustplaats over in de andere."

Het Outbreak Management Team presenteert maandag een advies over de heropening van de horeca. Het kabinet beslist dinsdag op basis van deze aanbevelingen of de horeca tijdens het pinksterweekend al open mag zijn.

Bekijk hier de TV-reportage.