De feiten vlogen je om de oren tijdens het debat in de Tweede Kamer over de dividendbelasting. Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, kwam met een hele reeks feiten waarmee hij premier Rutte confronteerde. Zo beweerde hij dat Nederland vergeleken met andere landen ver achterloopt wat betreft de economische ontwikkeling: "Vergeleken met alle andere landen in de Westerse wereld doet Nederland het relatief zeer slecht. Hoe manage je de Nederlandse economie helemaal de vernieling in? Nou, zo dus! Met het economisch onbenul van Rutte aan het roer raakt Nederland helemaal uit koers."
Het is een harde uitspraak, waarbij Baudet rechtstreeks premier Rutte en zijn kabinetten verantwoordelijk houdt voor de volgens hem slechte staat van onze economie. Maar klopt die uitspraak wel?
'Faliekante onzin'
Volgens Martin Visser, financieel journalist van de Telegraaf, heeft Baudet de feiten niet helemaal op een rijtje: "Baudet zegt eigenlijk dat de Nederlandse economie het slechtst presteert van alle landen in de Westerse wereld. Dat is echt faliekante onzin. Onze economie groeide vorig jaar meer dan 3 procent, dat beter dan alle landen om ons heen. En onze werkloosheid gaat naar 3 procent, dat is ongekend laag."
Ook de hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek, Peter Hein van Mulligen, ziet de staat van onze economie toch wel iets positiever in dan de politicus. "Hij heeft het over de economie die achter blijft. Zo erg is het niet. De laatste jaren groeit Nederland duidelijk harder dan de landen om ons heen. Maar daar staat ook tegenover dat we tijdens de crisis een grotere klap hebben gehad. Dus we hebben nog wel wat in te halen."
'Groei koopkracht loopt wel achter'
Er is echter een addertje onder het gras. Tijdens het pleidooi over de achterblijvende economische ontwikkeling in ons land, hield Baudet een grafiek omhoog. Die grafiek duidt het beschikbaar inkomen per huishouden en daarin is duidelijk te zien dat Nederland het laagste lijntje heeft. Zowel Visser als Van Mulligen bevestigen dat ons land achterblijft als het gaat om de loonontwikkeling. "Ons besteedbaar inkomen groeit maar niet. En ook als wij volgens de ramingen dit en volgend jaar een inhaalslag maken blijft ook de groei van de koopkracht achter vergeleken veel landen om ons heen. En dat is heel zorgelijk," legt Martin Visser uit.
"De inkomens van Nederlanders blijft al sinds begin van deze eeuw achter", aldus Peter Hein van Mulligen. Onlangs heeft de Rabobank een studie gedaan naar de loonontwikkeling in ons land. Econoom Carlijn Prins legt uit: "De ontwikkeling blijft achter vergeleken andere westerse landen. Maar het beschikbare inkomen staat al langer stil. Volgens recente analyse van ons groeit dat al 40 jaar nauwelijks, dus het is niet helemaal terecht om dat alleen aan de regeerperiode van Rutte toe te schrijven."
Het is dus niet juist dat Thierry Baudet beweert dat Nederland achterloopt als het gaat om de economische ontwikkeling. Als hij zich richt op de loonontwikkeling dan heeft hij wel een punt. Het is echter de vraag of Rutte en zijn kabinetten daar verantwoordelijk voor zijn.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.