Duizenden mensen nemen met een uitvaartprocessie afscheid van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Ook in Nederland werd deze rouwstoet gevolgd.

Zoals door Farshad Seyed Mehdi, hij woont al 30 jaar in Almere. Vanuit die stad beheert hij een internetzender die een half uur per dag uitzendingen maakt voor Christenen in Iran. "Soleimani was geen generaal. Die man is een crimineel. Hij heeft heel veel terroristische acties uitgevoerd."

Regime zint op wraak

Soleimani gold als een van de hoogste Iraanse militairen van Iran en werd gezien als rechterhand van de de hoogste geestelijke van het land ayatollah Khamenei. Hij kwam donderdag door een Amerikaanse aanval in Irak om het leven. Het regime zou nu op wraak zinnen.

Volgens Mehdi zijn veel Iraniërs en Irakezen blij met de dood van generaal Soleimani. Ze hopen dat met het vermoorden van de generaal, de activiteiten van het regime ook gestopt wordt. "De actie van meneer Trump is ter bescherming van Amerika, maar ook voor van het terugbrengen van de rust in het hele Midden-Oosten."

Financieren van terrorisme

In Iran is volgens Mehdi veel sprake van armoede, mensen leven er op straat. En Soleimani was iemand die veel geld wegsluisde naar het buitenland om terrorisme te financieren. "Voor Iraniërs is het eigenlijk een soort hoop dat er geen geld meer wordt weggesluisd voor terrorisme."

Zaterdag is de gedode Soleimani door duizenden mensen herdacht in Irak. Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De begrafenis van de generaal, volgende week in Iran, zal naar verwachting ook duizenden mensen op de been brengen.

Een rouwstoet trekt door Baghdad

Mensen worden verplicht om te demonstreren

Volgens Mehdi worden de mensen opgetrommeld door het regime om de straat op te gaan. Het is propaganda van Iran. "Deze mensen zijn verplicht om te demonstreren, ze kunnen niet thuis blijven anders krijgen ze de volgende dag geen salaris of ze krijgen problemen met hun baas."

Eind deze maand zal Nederlands fregat in de Straat van Hormuz deelnemen aan een missie onder leiding van Frankrijk. De Zr. Ms. De Ruyter moet de vaarroute veilig houden. De missie zal zo'n 6 maanden duren. Defensie monitort de situatie nu.

Nederlandse Missie

Nederland moet de missie doorzetten, vindt Mehdi. "Het is goed dat we daar zijn. Het is meer voor veiligheid en bescherming. Niet om oorlog uit te voeren, het is geen gevaarlijke missie."

audio-play
Hier ziet u de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.