Maar weinig mensen in het land denken gepakt te worden als zij de avondklok overtreden. Veel mensen zien nu al weinig blauw op straat en denken niet dat dat met een avondklok verandert. Toch zijn de meesten van plan zich aan de avondklok te houden.
Een misdrijf, noemde premier Rutte het overtreden van die avondklok in de persconferentie van woensdagmiddag. Wie zich eraan waagt, riskeert zonder pardon een boete van 95 euro. Maar de kans dat men op de bon wordt geslingerd bij het overtreden van de avondklok, is volgens velen (78 procent) klein, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 24.000 leden van het Opiniepanel.
Nu al amper blauw op straat
"Het takenpakket van de politie is zonder deze hele coronacrisis al veel te groot. Ik kan me niet voorstellen dat ze dit er nog wel even bij kunnen hebben", zegt een ondervraagde daarover. Een meerderheid denkt daar hetzelfde over: 55 procent verwacht dat de autoriteiten in hun buurt niet zullen handhaven op de avondklok.
Op het platteland is de vrees voor een prent nog kleiner. Van mensen daar zegt slechts 8 procent dat de kans redelijk tot zeer groot is dat zij worden betrapt door een BOA of politie-agent na half negen 's avonds. Een ondervraagde uit een dorp zegt daarover: "Ik zie totaal geen meerwaarde van deze regel, het is altijd al dood stil op straat."
Avondklok overtreden
Bovenstaand scenario zou voor veel ondervraagden hypothetisch zijn, want de verreweg de meesten (85 procent) zijn van plan zich aan de avondklok te houden. Eén op de acht (12 procent) zegt de avondklok grotendeels naast zich neer te leggen.
Onder jongeren is de onwil iets groter. 17 procent gaat zich niet aan de avondklok houden. Hier zitten veel singles bij, die dan nu iedere avond alleen moeten doorbrengen. "Ik kan mijn ouders niet eens langs laten komen", zegt één van hen. Anderen snappen de maatregel simpelweg niet: "Ik zie totaal geen meerwaarde van deze regel, het is altijd al dood stil op straat."
Over dit onderzoek
Het onderzoek is gehouden van 20 januari 15:00 uur (na de persconferentie) en 21 januari 2021. Aan het onderzoek deden 24.091 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.