In het onderwijs heeft de coronacrisis grote impact gehad. Dichte scholen, online lessen en groepen die naar huis werden gestuurd. Toch zijn docenten voor het komende jaar voorzichtig optimistisch. "Het wordt een jaar tussen hoop en vrees."

Docent Guus Niessen is al dertig jaar muziekdocent: "Ik heb in mijn carrière nog nooit zo'n raar jaar meegemaakt. In januari was alles nog heel gewoon, in februari had ik zelfs nog een concert en een maand later liggen we plat." Volgens de muziekdocent is zijn vak niet altijd geschikt voor thuisonderwijs. "De essentie van het vak is leren door te beleven, met elkaar muziek maken, met elkaar zingen dat kon allemaal niet meer dus eigenlijk viel de essentie van mijn vak in duigen. Dat vond ik pijnlijk en droevig."

Achterstanden

Niessen geeft niet alleen muziekles op het Pax Christi College in Druten, hij is er ook mentor. "Ik zie leerlingen echt worstelen met deze crisis. Dat heeft ook met de vorige lockdown te maken."

"Er zijn, ook al doe je je best, toch leerlingen die achterstanden oplopen", legt hij uit. "En ik zie de onzekerheden waar leerlingen mee zitten. Dat vind ik heel lastig."

audio-play
Guus Niessen over 2021: "Een jaar van vrees en hoop."

Geen uitlaatklep

"De pubertijd is een periode dat je echt wilt leven en ik zie nu dat leerlingen die juist daar uit evenwicht raken, angstig en zelfs depressief kunnen worden. Ze lopen achterstanden op en kunnen daar van in paniek raken. Ze hebben geen uitlaatklep meer."

Via teams houdt Niessen contact met zijn leerlingen, maar dat is toch anders dan elkaar in de klas te zien. "In lessen gaat het wat mij betreft om interactie, geintjes maken, echt contact hebben. Dat is er niet bij via de computer, dus eigenlijk aan het einde van iedere les, zit je met een leeg gevoel.

Beter contact met leen-iPads

Ook docent Erik Grootenhuis van het Thorbecke Praktijkonderwijs in Zwolle ziet dat de coronacrisis grote impact heeft op zijn leerlingen. "Zeker in dit gebied heeft corona keihard toegeslagen. Ook sommige leerlingen kregen te maken met het overlijden van familieleden en dat is natuurlijk heel ingrijpend."

Grootenhuis stapt ook over op online onderwijs, maar merkt al snel dat dat niet voor elke leerling even gemakkelijk is. "Sommige leerlingen wonen drie hoog achter waar ze niet altijd de middelen beschikbaar hebben om thuisonderwijs te volgen, zoals een computer of een iPad." Tijdens de eerste lockdown is de docent dan ook druk bezig om te zorgen dat iedereen beschikt over een computer om te zorgen. "Leerlingen krijgen een leen-iPad, voor het contact is dat heel belangrijk."

audio-play
Docent Erik Grootenhuis: "2020 was een jaar van onzekerheden."

'We gaan hier uitkomen'

Beide docenten kijken hoopvol naar de periode na de harde lockdown. "Ik zie wel perspectief, of mooi gezegd een stip op de horizon, als het vaccin beschikbaar is", zegt Grootenhuis. Ook Niessen heeft vertrouwen in de toekomst. "Ik hou hoop, we gaan hier uitkomen, over een paar jaar zitten we in een goede flow."

Hij kijkt er naar uit om met zijn leerlingen weer op het podium te staan. "Ik heb zin om weer te gaan zingen, leerlingen op het podium te krijgen, eindexamens die weer door kunnen gaan. Dan willen we alle ellende van ons af zingen. Dat wil ik ook mijn leerlingen meegeven: we gaan gewoon naar een punt toewerken dat het allemaal weer wel kan."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.