Minister van Onderwijs Arie Slob zei woensdag in het Kamerdebat dat handhavers niet meteen klaar zullen staan met het bonnenboekje als kinderen thuisblijven. Er zal dus niet streng gehandhaafd worden. Maar wat gebeurt er dan wel?
Op 11 mei gaan de scholen open en kunnen kinderen na bijna 2 maanden weer de klas in. Volgens het kabinet lopen kinderen weinig kans op besmetting met het coronavirus, maar sommige ouders houden hun kinderen toch liever thuis.
'Er kunnen goede redenen zijn'
"Als ouders hun kind thuis willen houden, hebben ze in eerste instantie een gesprek met de school, want die kennen het gezin. Het kan zijn dat ouders goede redenen hebben om hun kind niet naar school te laten gaan. Ik kan me best voorstellen dat als een gezin iemand verloren heeft aan het coronavirus, dat ze angstig zijn", zegt Carry Roozemond. Ze is directeur-bestuurder bij Ingrado, de brancheorganisatie van alle gemeentelijke afdelingen voor leerplicht.
De school geeft dit aan de gemeente door, en die gaan vervolgens in gesprek over een oplossing. "Vanuit de gemeente komt iemand langs. Dat kan een leerplichtambtenaar zijn, maar ook iemand van de wijkverpleging of een jongerenwerker. We kijken naar het gezin, wat de angsten en redenen zijn en wat daarbij past", zegt Roozemond. "We laten dat niet over aan het onderwijs, want die hebben al zo'n grote uitdaging op 11 mei."
Tamara houdt haar zoon thuis, ook al gaan de scholen op 11 mei weer open
Geen urgente signalen dat kinderen thuisblijven
Ad Veen, woordvoerder van PO-raad, beaamt deze aanpak. "We springen voorzichtig met deze gezinnen om, er zal niet meteen iemand van leerplicht op de stoep staan. We gaan voor een soft-approach."
"Wij verwachten dat als die scholen eenmaal draaien en het goed gaat, steeds meer kinderen naar school komen. We ontvangen niet hele urgente berichten dat ouders hun kinderen niet naar school willen sturen", zegt Veen. "Toen het coronavirus net uitbrak en de scholen nog open waren, zag je dat veel ouders hun kinderen wél thuishielden. Maar nu krijgen wij die signalen niet."
Wél thuisonderwijs
Dit beleid wordt in alle gemeenten hetzelfde gevoerd. "Als kinderen thuisblijven, kan daar een goede reden voor zijn. Dan mogen ouders even de kat uit de boom kijken, maar we zeggen niet 'oké, je mag thuisblijven'. We gaan er alles aan doen om de angst weg te nemen."
En in de periode dat de kinderen thuisblijven, moet wél thuis les gegeven worden door de ouders. "En we zeggen niet: we komen over een paar weken wel terug, maar we zullen heel frequent contact hebben met deze ouders."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.