Gisteren kondigde premier Rutte versoepelingen aan en hoewel dierentuinen daarin niet genoemd werden, kunnen ook die binnenkort weer open. Maar alleen als ze een plan hebben om de dierentuin coronaproof te maken.

De dieren in de dierentuin hebben inmiddels al bijna twee maanden geen bezoekers gezien. Petra Blokker, eigenaresse van het Zuid-Hollandse Faunapark Flakkee, snapte daar niets van. "We staan met z'n allen bij de bouwmarkt, maar naar de dierentuin gaan kan niet. Ik denk dat wij juist het enige uitje zijn waar je nergens aan hoeft te komen."

'Er komt geen euro binnen'

Gelukkig is er nu licht aan het einde van de tunnel, en kunnen dierentuinen ook open als de gemeente goedkeuring geeft. "We gaan als dierentuinen nu natuurlijk massaal plannen indienen bij gemeenten om te laten zien dat we open kunnen. Ik verwacht dat het snel zal gaan", zegt Theo Meeks, voorzitter van de vereniging voor regionale dierenparken.

Het werd volgens Meeks ook wel tijd dat de parken openen. "De regionale dierentuinen hebben het in deze tijd net wat zwaarder. Het gaat niet geweldig. We hebben momenteel geen inkomsten en alleen maar uitgaven. Het voeren en het onderhoud van de dieren gaat gewoon door en er komt geen euro binnen."

50 kilo vlees, verse groenten en fruit

Ook bij Faunapark Flakkee zijn de kosten hoog. "Per dag gaat er vijftig kilo vlees uit, verse groenten en fruit. Daar bovenop komen nog de kosten voor het schoonmaken en de dierenarts. Ook worden er gewoon nieuwe dieren geboren", vertelt Blokker.

"En als het zomer wordt en het wordt echt warm, gaan mensen ook niet naar een dierentuin. Zo missen we op dit moment heel veel inkomsten. Het is gelukkig niet zo dat we niks te doen hebben, maar ik maak me wel zorgen over de lange termijn. De kosten vliegen zo de pan uit."

Petra Blokker, directrice van Faunapark Flakkee

Coronaproof dierentuin

Als het aan Faunapark Flakkee lag, waren ze allang open geweest. "Wij hadden onze plannen om open te gaan al klaar liggen. Als we vijftig mensen binnen zouden laten, heeft iedereen voor zichzelf al 30 vierkante meter. Als je dan last hebt van andere mensen doe je volgens mij zelf iets niet goed. Ik hoop dat de gemeente ons ook snel een groen licht geeft", zegt Blokker.

In Duitsland zijn de dierentuinen sinds vorige week al open. Ook Tsjechië en Oostenrijk volgen. Bezoekers kunnen alleen online een kaartje kopen en moeten verplicht een mondkapje op.

Looproutes en glazen platen

Ook Diergaarde Blijdorp in Rotterdam werkt hard aan het aanpassen van het dierenpark zodat het coronaproof wordt. "We hebben in alle horecavoorzieningen al glazen platen opgehangen bij de kassa's. Ook zijn we bezig met het stickeren van de vloeren in bepaalde looprichtingen en zetten we hekken neer bij de apen en grote katachtigen. Deze hekken beschermen dan de dieren die vatbaar kunnen zijn voor corona." zegt directeur Erik Zevenbergen.

Diergaarde Blijdorp hoopt snel weer open te kunnen, maar weet nog geen exacte datum. Om ondertussen al wat inkomsten te krijgen, hebben ze een actie lopen. Voor elk kaartje dat een bezoeker nu koopt, doneert Blijdorp aan een goed doel. Ook bij dierenpark Flakkee hebben ze een actie: adopteer een dier. "Ik ben blij dat veel mensen uit de omgeving onze dieren willen adopteren. Zo kunnen we het deze periode redden en kunnen we onze dieren gewoon te eten geven. Dan hoeven we gelukkig de dieren niet aan elkaar te voeren, dat zou wel heel ver gaan", zegt Blokker.

audio-play
Dierentuinen willen en mógen weer open, toch is nog onduidelijk wanneer en onder welke voorwaarden precies.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.