De stranden van vier Waddeneilanden werden met spullen overspoeld: een van de grootste schepen verloor op 2 januari bijna driehonderd containers. Een aantal sloegen kapot in de golven en de inhoud spoelde uren later aan op het strand.

Terschelling kent een eeuwenlange geschiedenis als het gaat om jutten. Woensdagochtend rond half acht komen de eerste berichten aan op de kuststrook van het eiland. Via scanners wordt er meegeluisterd met de communicatie van de vuurtoren Brandaris. Binnen enkele minuten rijden de eerste terreinwagens het strand op.

Jutter Chris Scheepstra kan zijn ogen nauwelijks geloven: "Je maakt niet vaak mee dat er containers, en alle inhoud en losse spullen in zo'n grote hoeveelheid aanspoelen." Het is jaren geleden dat het strand vol lag: het is speelgoed, schoenen, portemonnees, gloeilampen en rieten manden zo ver het oog reikt.

'Het werd tijd'

Hille van Dieren verzamelt sinds 1975 spullen die hij in het water vindt. "Het werd tijd, we zijn er blij mee." Jutten is deel van het DNA van eilanders: "Als je hier niet vandaan komt, denk je" 'die zijn knettergek'." Van Dieren opende het Wrakkenmuseum op Terschelling. Daar stelt hij zijn vondsten tentoon. "Wij hebben 700 tot 800 fourwheeldrives, en niet omdat we naar de P.C. Hooftstraat gaan om te winkelen. We hebben alleen zo'n ding om als er wat aanspoelt je naar het strand kunt, want als je er dan niet bij bent dan tel je hier niet mee."

Zanger Hessel van der Kooij, eigenaar van café De Groene Weide en icoon op het eiland, noemt het goudkoorts. Zijn dochter Tess, met wie hij zeer regelmatig op het podium staat, schrijft het nummer '29 knots' over het strandjutten. "Als het 29 knopen waait worden de jongens allemaal gek. En dat is ook zo."

Vervuiling

De drie mannen zien dat er de afgelopen jaren steeds meer plastic met de juttersbuit aanspoelt. Afgelopen week zorgen vooral alle verpakkingsmaterialen voor veel troep op het strand en in de duinen. "Dat er ook zo veel vuil aanspoelt heb ik nog niet eerder gezien."

Honderden vrijwilligers en eilandbewoners zorgen ervoor dat veel troep inmiddels is opgeruimd. Maar de kans bestaat dat een aantal containers, die nog vermist worden, alsnog zullen openscheuren en dat de stranden opnieuw overspoeld zullen worden met spullen.

audio-play
De stranden van vier Waddeneilanden werden met spullen overspoeld: een van de grootste schepen verloor op 2 januari bijna driehonderd containers. Een aantal sloegen kapot in de golven en de inhoud spoelde uren later aan op het strand.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.