Het maakt Marloes Fopma verdrietig om haar geliefde duinen zo vol afval te zien. Piepschuim, plastic en ander vuil ligt verspreid op de plek waar zij zo graag komt.

'Ik moet iets doen' is de gedachte waarmee Marloes, ook bekend als het Eilandmeisje, de volgende ochtend wakker wordt. Het strand van Terschelling is overspoeld met troep dat van het vrachtschip MSC Zoe viel. Op Facebook richt ze zich tot haar mede-eilanders. "Doe mee aan het opruim-arrangement!" Terschellingers met een huisje of hotelkamer vraagt ze om met korting, of zelfs gratis hun logeerplek beschikbaar te stellen aan opruimers van het vaste land.

Lees ook

Ons visitekaartje

Haar oproep is een groot succes. "Er wordt heel veel gereageerd. Mensen komen naar me toe om te zeggen dat ze ook hun huisje beschikbaar zullen stellen en het Facebookbericht wordt ook heel veel gedeeld. We laten zien waar een klein eiland groots in kan zijn." Voor vijftig vrijwillige schoonmakers is een slaapplaats gevonden.

"Het gaat mij echt aan het hart. We hebben het breedste strand van Nederland, het mooiste strand ook als je het mij vraagt. Het is ons visitekaartje." Gewapend met vuilniszakken trekt het Eilandmeisje samen met een twintigtal vrijwilligers door het gebied van de 'Levende Duinen'. "Sommige mensen vragen: waar begin je aan? Maar als iedereen een vuilniszak pakt en op gaat ruimen dan kom je een heel eind."

Schoonmaak Terschellinger strand
Bron: Danny van Mullekom
Schoonmakers op het strand van Terschelling.

Opruimdagretourtje

Vandaag kwamen de eerste echte initiatieven om op te ruimen op gang. "Gisteren was het allemaal nog de euforie van het jutten. Dat is ook een vorm van opruimen, maar vandaag lijkt pas het besef te komen hoe groots dit is."

Het lijkt inmiddels alsof het hele eiland de handen ineenslaat om het strand op te ruimen. Initiatieven om het strand schoon te krijgen schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook badgasten helpen mee. De eilandbewoners zijn dankbaar en laten dat merken. Restaurants geven korting aan opruimers, fietsverhuurders lenen gratis fietsen uit en rederij Doeksen, de veerdienst tussen Vlieland, Terschelling en het vaste land komt met een voordelig 'Opruimdagretourtje'.

Voor opruimen hoef je geen geleerde te zijn

Marloes vindt het "onwijs tof" om te zien dat ook zoveel badgasten de handen uit de mouwen steken. "Uiteindelijk is het een kwestie van gewoon doen. Het is mooi als professionals komen, maar voor opruimen hoef je geen geleerde te zijn."

De grootste vrijwillige schoonmaakploeg van Nederland doet haar uiterste best, maar er is nog genoeg werk te doen voordat het strand er weer als vanouds bij ligt. Dat is ook een taak voor de lokale bevolking, vindt Marloes: "Je bent pas een eilander als je een vuilniszak hebt gevuld."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.