De terrassen gaan na volgende week toch niet open. Maar nadat de vier grote steden vorige week al aangaven dat de terrassen open moeten, sluiten ook een aantal kleinere gemeenten zich daar nu bij aan.

Vandaag komen burgemeesters samen in het veiligheidsberaad. De burgemeesters van de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, houden vast aan een gereguleerde opening van de terrassen. Ook demissionair minister Ferd Grapperhaus zou niets liever willen dan versoepelen. "Maar dan moet het wel verantwoord zijn", zegt hij. "Als wij niet kunnen handhaven, en mensen zich niet aan de regels houden, dan blijf je er in hangen. Als een slang die zichzelf in zijn staart bijt, als je begrijpt wat ik bedoel", zei hij vanmiddag tegen de NOS.

Steun voor plan voor versoepelingen van grote steden

Versoepelen zit er niet in, als het aan demissionair minister Hugo de Jonge ligt. "Als we over de piek in de ziekenhuizen heen zijn, kunnen we gaan versoepelen", zegt hij. Waar andere gemeenten aangeven vooral de ic-capaciteit in de gaten te houden, voordat ze aan versoepelen denken, zijn er ook burgemeesters van kleinere gemeenten die willen dat de terrassen gewoon open gaan.

Juist om besmettingen tegen te gaan, omdat er in de parken bij mooi weer niet meer te handhaven is, zeggen die gemeenten. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum laat weten dat hij al lange tijd aangeeft dat het draagvlak van de maatregelen afneemt. Hij steunt het voorstel van de vier grote steden voor versoepeling, net zoals bijvoorbeeld de burgemeester van Breda.

'Onbegrip bij burgemeesters'

"Veel mensen hebben gehoopt dat de terrassen open zouden gaan. Dat is nu weer een week uitgesteld en dat leidt wel tot onbegrip. Ook bij burgemeesters", zegt Ron König, burgemeester van Deventer en waarnemend voorzitter van de veiligheidsregio van IJsselland, waar elf gemeenten onder vallen.

König vindt het ingewikkeld dat de terrassen nog dicht zijn. "Wij zien dat het steeds lastiger wordt dat in openbare ruimte of in parken om daar mensen anderhalve meter afstand te laten houden. Er wordt gedronken en geleidelijk aan wordt dat een feestje." Daarnaast stoort hij zich ook aan het beleid van het kabinet omtrent de opening van de terrassen. "Aan de ene kant wordt er beloofd dat de terrassen open kunnen, uiteindelijk wordt het toch niet toegestaan. Het zwabbert een beetje, dat maakt het ingewikkeld en dat is niet goed."

'Buiten is veiliger dan binnen'

Danny de Vries, burgemeester van Oudewater, zegt dat de huidige maatregelen van het kabinet juist zorgen voor een toename van de besmettingen. "We hebben een lockdown en we hebben een avondklok, toch stijgen de besmettingen. Dat komt dat mensen zich anders gedragen ten opzichte van maart april vorig jaar. Toen bleef iedereen braaf thuis en hield iedereen zich aan de maatregelen."

Nu is de situatie anders, zegt hij. "Er is recent uit een studie gebleken dat 1 op de 1000 besmettingen in de buitenlucht plaatsvindt. Als we kijken naar vorig jaar bleek al eerder dat het aantal besmettingen laag is, ook al is de horeca open. We horen steeds meer, buiten is veiliger dan binnen."

audio-play
Ook in Leeuwarden loopt de druk hoog op.

60.000 handhavers

Zaf Gröbel, ondernemer in de horeca in Arnhem, stond vorige week met champagne in zijn hand toen het bericht kwam dat de terrassen open zouden gaan. Handhaving op het terras is geen probleem, zegt hij. "Wij hebben daar nul problemen mee, net als vorig jaar. Wij zijn met 60.000 handhavers die dit onder controle hebben. Wij kunnen dit makkelijk aan. We hopen dat we zo snel mogelijk open kunnen. Wij zijn er klaar mee en klaar voor."

Voor burgemeester Danny de Vries is handhaving juist het probleem waar gemeenten tegenaan lopen. "De handhaving in Nederland is gewoon beperkt. Dat heeft ook te maken met de bezuinigingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Je moet dus prioriteiten stellen." Zelf heeft hij één boa in zijn gemeente. "Je moet handhaven op basis van excessen, maar voor een groot deel kan dat niet. Daarom het pleidooi: als je maatregelen kan nemen in de buitenruimte waardoor de handhaving beter wordt, dan is dat buitengewoon prettig."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.