Het dieselschandaal rond Volkswagen breidt zich verder uit. Uit een steekproef van een Brussels onderzoeksinstituut blijkt dat ook auto's van Audi, BMW en Opel veel vervuilender zijn dan gedacht. Van de 23 geselecteerde diesels bleken er slechts drie aan de normen te voldoen.

Het Volkswagen-concern schudt al een week op zijn grondvesten nadat Amerikaanse toezichthouders ontdekten dat de Duitse autofabrikant de software van dieselauto's had gemanipuleerd. Daardoor bleken de diesels in een testomgeving veel minder giftige stikstofoxiden uit te stoten dan in de alledaagse praktijk. Volgens Volkswagen zijn 11 miljoen auto's met de 'sjoemelsoftware' uitgerust.  

Volgens Duitse media zal de Raad van Commissarissen vandaag de opvolger van de opgestapte VW-baas Martin Winterkorn benoemen. Daarnaast wordt verwacht dat het bedrijf meer personele wijzigingen zal aankondigen. Ook heeft Volkswagen de Duitse justitie gevraagd onderzoek in te stellen om de verantwoordelijken te achterhalen.  

Onder vergrootglas

De hele auto-industrie ligt door de affaire onder een vergrootglas. De fabrikanten hebben zich de afgelopen jaren in Europa steeds verzet tegen de aanscherping van uitstootnormen. En met succes. Bondskanselier Angela Merkel zelf hield twee jaar geleden strengere afspraken tegen, om de belangen van de Duitse auto-industrie te dienen. 

Hoe machtig is de autolobby? Hebben Europese politici hun oren te veel laten hangen naar autofabrikanten? En: is dit de ontmaskering van een complete industrietak?

EenVandaag gaat langs bij Ruud Metzelaar van het bedrijf GMTO, dat gespecialiseerd is in auto-elektronica. Hij kijkt niet op van de manipulatie bij Volkswagen. Verder een interview met GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout, die zich al jaren hard maakt voor een strengere aanpak van de auto-industrie. Vanuit de Verenigde Staten reageert correspondent Michiel Vos. Hoe kan het dat de manipulatie door VW juist door de Amerikanen werd blootgelegd? 

update
clock 25-09-2015 14:13

Beleggers willen compensatie van Volkswagen

De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft Volkswagen aansprakelijk gesteld voor de schade die beleggers hebben geleden na het overtreden van milieuregels in de Verenigde Staten. De beleggersvereniging houdt de fabrikant verantwoordelijk voor 'onjuiste, onvolledige en misleidende verklaringen' over het voldoen aan alle milieuregels in de Verenigde Staten. Terwijl Volkswagen wist dat diezelfde regels met gemanipuleerde software werd omzeild.  

Door die manipulatie was de koers van het aandeel Volkswagen kunstmatig hoog, aldus de VEB. Het aandeel kelderde met 35 procent op de beurs toen het schandaal openbaar werd. De belangenvereniging heeft de aansprakelijkheidsstelling inmiddels verzonden. VEB heeft Volkswagen uitgenodigd in gesprek te gaan over mogelijke compensatie. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.