Hoe denken zwangere vrouwen anno 2018 over pijnbestrijding, borstvoeding en het aantal echo’s? Hoeveel vrouwen worden er ongepland zwanger? Wie drinkt er alcohol? Bijna 16.000 moeders geven zelf de antwoorden en vertellen hun persoonlijke ervaringen in het grote zwangerschapsonderzoek van het programma Hoe Bevalt Nederland uitgevoerd door het EenVandaag Opiniepanel.
In 1983 deed het programma Hoe Bevalt Nederland ook een onderzoek. Toen deden 2000 zwangere vrouwen mee. Wat is er veranderd en wat is hetzelfde gebleven?
De moeders: van 15 tot 46 jaar
De meeste deelneemsters zijn tussen de 20 en 40. De jongste is 15. De drie oudste moeders zijn 46 jaar.
10.000 baby’s: van Julia tot Rembrandt
In totaal zijn (tot nu toe) 10.133 babies geboren van deelneemsters aan het onderzoek. Ze stuurden massaal hun mooiste foto’s. De Hoe Bevalt Nederland baby’s heten:
Top 3 Jongensnamen:
- Luuk (51 x)
- Finn (43 x)
- Levi (43 x)
- Noud (43 x)
Top 3 Meisjesnamen:
- Julia (45 x)
- Tess (44x)
- Lotte (43 x)
Soms hebben ze hele bijzondere namen, naar historische figuren, zoals Rembrandt of Odysseus. Of juist helemaal van deze tijd, zoals Dré of Soof.
Ongepland maar niet ongewenst
Eén op de tien deelneemsters is ongepland zwanger geworden. De meesten gebruikten gewoon voorbehoedmiddelen, maar condooms, spiraaltjes, de pil….het werkte gewoon niet. We vonden zelfs enkele stellen waarvan één van de twee gesteriliseerd was. Allebei gesteriliseerd, zoals in 1983, dat kwamen we niet tegen. Gelukkig was ongepland meestal niet ongewenst.
Vrouwen willen meer echo’s
De zwangere vrouwen in het onderzoek vinden twee standaardecho’s onvoldoende. Driekwart (75%) wil vaker een echo. Vrouwen krijgen nu standaard een echo aan het begin van hun zwangerschap en met 20 weken. Onze deelneemsters willen ook graag een echo in de tweede fase van hun zwangerschap, om onzekerheid weg te nemen en eventuele complicaties eerder op te sporen.
Alcohol was in 1983 veel gewoner
De vrouwen die zwanger proberen te worden zijn anno 2018 matig met alcohol. Bijna de helft (44%) drinkt helemaal niet. Een derde (23%) drinkt af en toe een glaasje. Voor de meeste zwangere vrouwen in het onderzoek van nu is alcohol taboe (88%).
In 1983 was dat wel anders: toen dronk één op de vijf (19%) regelmatig alcohol. Dat kon oplopen tot 3 glazen per dag. En een kwart (28%) rookte toen de hele zwangerschap door.
Lees ook:
Pijnbestrijding is geen taboe meer
Een derde van onze vrouwen (35%) heeft medicijnen gekregen om de pijn te verlichten bij de bevalling. Pijnbestrijding lijkt steeds meer geaccepteerd. In het onderzoek van 1983 was dat 14 procent. Meestal gaat het dan om een ruggenprik.
Borstvoeding: een half jaar is lang
Als het gaat om borstvoeding is er niet veel veranderd in 35 jaar. In 1983 gaf driekwart borstvoeding (75%), nu is dat nog steeds zo (73%). Vooraf denken ze het gemakkelijk een half jaar vol te houden, maar in de praktijk lukt dit maar een kwart (25%). Slechts 6 procent maakt een heel jaar vol.
Meer uitslagen en uitzending
De uitzendingen van 'Hoe Bevalt Nederland' zijn op 5, 12 en 19 september 2018 en worden gepresenteerd door Ria Bremer. Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel maakt hierin meer uitslagen van het grote zwangerschapsonderzoek bekend.
Lees ook het volledige onderzoeksrapport:
Voor het programma Hoe Bevalt Nederland 2018 is een onderzoek in drie delen uitgevoerd onder respectievelijk vrouwen die zwanger willen worden, vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die in 2016, 2017 of 2018 een kind hebben gekregen. In totaal vulden 15.810 vrouwen één of meerdere deelonderzoeken in, afhankelijk van de fase waarin zij zich bevonden. Het onderzoek is uitgevoerd door de onderzoekers van het EenVandaag Opiniepanel tussen 12 maart en 15 mei 2018.
In 1983 werd bij de AVRO ook een programma onder de titel Hoe Bevalt Nederland uitgezonden. Hierbij werd een onderzoek uitgevoerd onder bijna 2000 vrouwen (N=1824). Zij vulden in de loop van hun zwangerschap in totaal 237 vragen in
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.