De 14-jarige Jan Knetsch heeft gedragsproblemen en woont in de Hoenderloo Groep, de jeugdzorginstelling die dit jaar de deuren sluit. Waar hij nu naartoe moet weet hij niet, maar hij kon het vandaag zelf aan minister De Jonge vragen.

Jan lijdt aan een autistische stoornis en heeft ernstige gedragsproblemen. Hij was vaak agressief en sloeg zijn moeder in elkaar. Thuis was hij niet meer houdbaar, dus woont hij sinds 2018 in de Hoenderloo Groep. Het nieuws dat de instelling gaat sluiten kwam voor hem, maar ook voor zijn vader Hans als een grote schok.

Mogelijke rechtszaak

Jan kan niet terug naar huis en plekken voor jongeren met complexe problematiek zijn zeer schaars. Vandaar dat zijn vader graag met minister Hugo de Jonge in gesprek wilde, die verantwoordelijk is voor het stelsel.

Tegelijkertijd bezint Hans Knetsch zich op een mogelijke rechtszaak tegen de gemeente Katwijk, waar hij en zijn gezin wonen. Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. "Als het niet in gesprek lukt, dan moet ik toch de gang naar de rechter maken."

Oneerlijke zorg

Jan zelf zegt zich ook te ergeren aan het feit dat de politiek de verantwoordelijkheid afschuift op de gemeenten. "Ze blijven wijzen naar de gemeente en zeggen: 'Fixen jullie het maar'. Ze geven de gemeenten plichten, maar zien al jaren dat het niet werkt. Dat maakt de zorg ook oneerlijk, want de ene gemeente heeft meer voor jeugdzorg over dan de andere."

Na zijn gesprek met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid hoopt hij dat er toch iets gaat veranderen. "Ik hoop dat hij genoodzaakt wordt ervoor te zorgen dat alle jongeren een veilige plek krijgen."

audio-play
Jan Knetsch: "Ik voel me geen lid van de maatschappij, maar een last van de maatschappij."

'Ik voel me een nummer'

Want het doet veel met Jan, dat jongens als hij nergens meer terecht kunnen. "Voor jongens als ik, die al onzeker zijn, maakt dat nog onzekerder. Dan voel je je nog nuttelozer. Dat is niet het fijnste wat er is."

Het geeft hem het gevoel overbodig te zijn, 'een nummer', zoals hij het zelf omschrijft. "En dan vooral een nummer dat last geeft. Dus niet een lid van de maatschappij, maar een last van de maatschappij."

Liefst dicht bij huis

Het liefst zou hij in de buurt gaan wonen, want de Hoenderloo Groep is ver van huis. "Ik ben natuurlijk het westen van het land gewend, en dan zit je hier in de bossen in plaats van aan zee. En het is ook super ver met verlof."

Als er een oplossing komt, dan hoopt hij dat hij in de buurt van Katwijk terecht kan. "Dat zou betekenen dat ik mijn leven in Katwijk weer verder op kan bouwen, zoals baantjes en zo." Zijn vader vult aan: "Het zit in kleine dingetjes als verjaardagen. Dan kun je hem ophalen. Dan voelt hij zich wel onderdeel van ons gezin. Dat komt zijn behandeling ook ten goede denk ik. Het doet mijn vrouw en mij heel veel pijn dat het niet lukt."

audio-play
Wat moet er met de kinderen uit de Hoenderloo Groep Gebeuren? Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge bracht vandaag een bezoek aan de instelling en sprak daar met vader Hans Knetsch en zijn zoon Jan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.