De Europese Unie geeft Groot-Brittannië voor de derde keer uitstel voor de brexit, nu tot 31 januari. Brexit-verslaggever Vanessa Lamsvelt over de volgende stap: verkiezingen.
Vanessa, weer uitstel. Was het nog spannend of de EU uitstel zou verlenen of was het een hamerstuk?
De EU was het er redelijk snel over eens dat ze de Britten opnieuw lang uitstel zouden geven. Alleen de Fransen wilden liever een kort uitstel om druk te houden op de Britten. De rest van de EU hoopt echter dat er in de tussentijd nieuwe verkiezingen komen, en dat ze na die verkiezingen met een Britse premier zaken kunnen doen die meer slagkracht heeft dan Boris Johnson nu met zijn minderheidskabinet. Overigens is het flexibel uitstel. Als de Britten voor 31 januari het al eens kunnen worden over Johnsons brexit-deal, dan kunnen ze eerder uit de EU stappen.
Ok, maar hoe waarschijnlijk is het dat die verkiezingen er komen?
Dat is nu, doordat de EU lang uitstel verleent, heel waarschijnlijk geworden. Verkiezingen lijkt nu namelijk de enige manier te zijn om een doorbraak te kunnen forceren in het vastgedraaide brexitproces. Boris Johnson wil graag verkiezingen omdat hij nu een minderheidskabinet heeft en grote moeite heeft om steun te krijgen in het Britse Lagerhuis voor zijn plannen. Bovendien staat hij er heel goed voor in de peilingen: zijn Conservatieve Partij zou nu wel 40% van de stemmen kunnen krijgen. Alleen oppositiepartij Labour ligt dwars. Tot vandaag zei leider Jeremy Corbyn dat hij geen verkiezingen wil omdat hij nog steeds bang is dat Boris Johnson zonder deal uit de EU stapt. Nu de EU uitstel heeft verleend is dat argument weg.
En wanneer zouden die verkiezingen dan gehouden worden?
Dat is waar vandaag strijd over geleverd wordt in het Britse Lagerhuis. Boris Johnson wil verkiezingen op 12 december, over zijn voorstel wordt vanavond gestemd. Maar ondanks het uitstel is de verwachting dat Labour het voorstel van Boris Johnson vandaag niet steunt. Dat komt omdat Labour niet wil dat Johnson alle touwtjes in handen houdt. Morgen is er een tweede kans. Dan zullen de Liberaal Democraten samen met de Schotse nationalisten een voorstel voor verkiezingen op 9 december indienen. Zij willen verkiezingen steunen, op voorwaarde dat jongeren vanaf 16 jaar en EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen ook mogen stemmen.
Gaat Boris Johnson mee in dat voorstel van de Liberaal Democraten?
Dat is nog niet zeker. Maar als zijn eigen stemming het vandaag niet haalt, is er inderdaad een kans dat hij toegeeft. Boris Johnson heeft die verkiezingen namelijk echt nodig om ook maar een stap verder te komen. Het probleem alleen dat Boris Johnson heeft met het plan van de Liberaal Democraten is dat zij willen dat er vervolgens tot 9 december niet meer over Johnson's brexitdeal wordt gepraat in het parlement.
Ja want hoe zit het dan met die brexitdeal, heeft die nog enige kans van slagen?
Johnson had een ideaal scenario: deze week en volgende week die brexit-deal door het Brits parlement loodsen. Daarna het parlement ontbinden en campagne voeren voor verkiezingen op 12 december met als boodschap: stem op mij want ik heb de brexit voor elkaar gekregen. Maar de oppositie gunt hem deze route echt niet. Als er een meerderheid komt voor het voorstel van de Liberaal Democraten, dan zal de behandeling van Boris Johnson's deal worden uitgesteld tot na die verkiezingen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.