Kiezers van de ChristenUnie zijn heel tevreden over de rol van hun partij in het kabinet Rutte III. Wat hen betreft mag de CU na de verkiezingen weer meedoen in dezelfde coalitie (84 procent). Wel ligt het stikstofbeleid gevoelig bij de achterban.

EenVandaag ondervroeg in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen ruim 1000 ChristenUnie-stemmers. Bijna allemaal (96 procent) vinden ze dat hun partij het goed heeft gedaan in het kabinet met VVD, CDA en D66. Volgens hen is het goed dat de CU verantwoordelijkheid heeft genomen om te regeren, en zorgde de partij in de coalitie voor een links en menselijk tegenwicht.

Luis in de pels van het kabinet

Dat de CU soms compromissen moest sluiten vinden hun kiezers geen groot probleem. Ze kijken liever naar de positieve inbreng van de partij. Een CU-kiezer zegt in het onderzoek: "Ze hebben dan wel niet al hun idealen gehaald, maar ze hebben er wel voor gezorgd dat het kabinet niet een harde rechtse kant op ging." Een ander: "Ze waren toch de luis in de pels. Ze hebben dingen voor elkaar gekregen die anders niet gebeurd zouden zijn, zoals het kinderpardon."

Wat de kiezers ook waarderen is dat partijleider Gert-Jan Segers heel open communiceert wanneer de ChristenUnie een punt moet inleveren: "Hij legt mij uit waarom hij zo'n afweging voor de partij heeft moeten maken. Dan vind ik het nog steeds niet leuk, maar ik heb er wel begrip voor." Segers wordt alom geprezen voor zijn integriteit en betrouwbaarheid.

Beoordeling lijsttrekker Gert-Jan Segers

Vanavond om 18.15 uur is Gert-Jan Segers te gast in EenVandaag

Stikstofbeleid onvoldoende

Toch hebben de CU-kiezers ook kritiek op de rol van van hun partij in het kabinet. Vooral het stikstofbeleid moet het ontgelden. Het kabinet nam de afgelopen jaren verschillende maatregelen om de uitstoot van stikstof terug te dringen, zoals het verlagen van de maximumsnelheid naar 100 km/u en het vrijwillig uitkopen van boeren. Slechts drie van de tien (29 procent) van de ondervraagde CU-stemmers vinden dat voldoende.

De helft van de achterban (48 procent) vindt dat deze regering juist onvoldoende heeft gedaan om de stikstofuitstoot te beperken. "Klimaat is zo'n belangrijk thema, en dan laten we het zo liggen terwijl we zelf aan het roer staan", zegt een kiezer daarover. "Minister Schouten had meer kunnen bereiken als ze in gesprek was gegaan met de boeren", vindt een ander. Andere kritiekpunten zijn de verantwoordelijkheid voor de Moria vluchtelingendeal en de beperkte aandacht voor medisch-ethische kwesties, zoals abortus.

info

Peilingtrends

Op woensdag 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op onze speciale pagina Peilingtrends zie je met behulp van overzichtelijke grafieken hoe politici en partijen ervoor staan in de aanloop daar naartoe. Wie is de meest en minst betrouwbare lijsttrekker? Op hoeveel zetels kunnen de partijen rekenen en wat betekent dat voor de coalitievorming?

Doorstart kabinet

Op de vraag of de ChristenUnie na de verkiezingen opnieuw deel mag uitmaken van een kabinet met VVD, CDA en D66 zijn de ondervraagden duidelijk: 84 procent vindt dat acceptabel. Alles afwegend zien zij toch vooral de positieve kanten van de samenwerking. Ze hopen hierbij opnieuw de rol van 'het menselijke gezicht' van zo'n kabinet te kunnen spelen.

Het is het CDA dat wordt gezien als de meest favoriete partner (84 procent) om mee te regeren. En samenwerken met D66 ligt het meest gevoelig bij de achterban. Een deel van de CU-kiezers vindt het namelijk jammer dat de partij de afgelopen jaren geen beleid kon maken op medisch-ethische thema's, vanwege de samenwerking met D66. Zij zien het niet zitten om deze thema's de komende jaren weer in de ijskast te zetten.

Tijd rijp voor een vliegtaks

Een volgend kabinet moet er wat de CU-kiezers betreft stevig in gaan om de klimaatdoelen te halen. De CU heeft daarvoor verschillende maatregelen in haar verkiezingsprogramma. Zo moet er een milieubelasting op vliegtickets komen; de vliegtaks. 89 procent van de CU achterban is hiervoor. Ook pleit de partij voor het gesloten houden van Lelystad Airport, het vliegveld dat vluchten van Schiphol bij drukte kan overnemen. Zeven van de tien CU-stemmers (70 procent) zien graag dat dit vliegveld vanwege de uitstoot dicht blijft.

Beide maatregelen kunnen ook op veel steun rekenen bij andere kiezersgroepen. Aan het onderzoek waar in totaal ruim 30.000 mensen aan meededen, is tweederde (69 procent) voor een vliegtaks. Niet alleen de achterban van de linkse partijen is hier in meerderheid voor, maar ook die van VVD (61 procent) en CDA (73 procent). Ook voor het gesloten houden van Lelystad Airport is een meerderheid van alle kiezers (55 procent).

audio-play
Joyce Boverhuis presenteert de uitslagen van het onderzoek onder de ChristenUnie kiezers. Gert-Jan Segers reageert in de studio.
info

Over het onderzoek

EenVandaag voerde twee onderzoeken uit over grote verkiezingsthema's, partijen en lijsttrekkers. Het eerste onderzoek is gehouden van 3 tot 5 maart 2021. Aan het onderzoek deden 32.449 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het tweede onderzoek liep van 5 tot 10 maart, hieraan deden 33.250 leden van het Opiniepanel mee. Aan beide onderzoeken deden ruim 1000 mensen mee die bij de Tweede Kamerverkiezingen CU gaan stemmen. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.