De corruptie rond foute douaniers in de Rotterdamse haven is veel omvangrijker dan aanvankelijk gedacht. Dat blijkt uit het strafdossier Doussie, in handen van EenVandaag. Morgen staat opnieuw een 'platte' douaneman, Gertie V., voor de rechter. Ook hij wordt verdacht van het doorlaten van honderden kilo’s drugs tijdens zijn werkzaamheden in de haven. Gertie is een directe collega van douanier Gerrit G. die vorig jaar werd gearresteerd.
Bij de arrestatie van G. werd ruim een miljoen in contanten in winkeltassen aangetroffen. Gerrit zou met zijn schoonzoon Stefan zaken hebben gedaan met grote criminelen in de doorvoer van voornamelijk cocaïne in de Rotterdamse haven. In zijn functie als douanebeambte was Gerrit in de gelegenheid om risicocontainers van ‘rood’ op ‘groen’ te zetten in het systeem. Zo kon hij onopgemerkt kilo’s cocaïne het land binnensmokkelen.
Gerrit G. wordt ervan verdacht zeker bij vier drugsladingen een faciliterende rol te hebben gespeeld. Het gaat om 300 kilo cocaïne die onderschept is in december 2013, om 3000 kilo in november 2014, 400 kilo in april 2015 en nog een lading in februari vorig jaar die is verdwenen. Hij faciliteerde mogelijk twee ladingen voor Henk E. en zijn zoon Marco E., bekend uit het Rotterdamse drugsmilieu, en één met Dennis van den B.
Vergismoord brengt ‘platte douaneman’ in beeld
Deze laatste persoon, Dennis van den B., is volgens het Openbaar Ministerie een doelwit geweest voor een liquidatie met als mogelijke reden de onderschepping van de 300 kilo tussen een lading ananassen in december 2013. Alleen wordt Van den B. niet doodgeschoten, maar zijn buurtgenoot Rob Zweekhorst. De vader van twee jonge kinderen wordt op nieuwjaarsdag 2014 met meerdere kogels om het leven gebracht, als hij zijn hond uitlaat. Het scenario van een persoonsverwisseling wordt al vrij snel tot het meest waarschijnlijke bestempeld.
In het onderzoek naar de vergismoord komen bij het Team Criminele Inlichtingen tips binnen over Dennis en de douanier. Dennis zou zakendoen met een ‘platte douaneman’ die de container met 300 kilo door de scan zou leiden. “Toen de container uiteindelijk werd gelost, was deze douaneman niet in dienst. En zo werd de partij coke in beslag genomen. De platte douaneman werd aangestuurd door Dennis”, aldus de TCI informatie.
Dennis zelf zegt niets te maken te hebben met de 300 kilo waarvan hij wordt verdacht. Al is hij wel door de media en justitie in verband gebracht met deze 300 kilo. Hij is na de vergismoord op zoek gegaan naar informatie en sprak daarvoor onder andere met Gerrit G, zegt zijn raadsman Schuurman. “Hij heeft geprobeerd uit te vissen wie er achter de liquidatie zou zitten”, aldus Dennis’ advocaat.
Gerrit G.: “Ik ga jullie zeker nog verrassen."
Op basis van de informatie die binnenkomt wordt een omvangrijke operatie opgetuigd waarin onder andere Dennis, Henk en Marco E. en de douanier G. worden getapt, gevolgd en gefotografeerd. Er wordt gebruik gemaakt van infiltranten en ook in woningen wordt afgeluisterd. In april vorig jaar worden deze vier heren, en nog enkele anderen, gearresteerd - na de in beslag name van weer een nieuwe lading cocaïne.
Na zijn arrestatie legt Gerrit een bekennende verklaring af. En dat niet alleen, G. stelt dat hij niet de enige in de organisatie is die drugszendingen doorlaat. “Er zijn nog andere zebra’s in de kudde zeg maar (…). Ik zou u heel graag over de pre-arrival vertellen en dat ga ik ook doen. Over het HARC- team heb ik ook opmerkingen. Ik ga jullie zeker nog verrassen."
De douanier verklaart dat er bij andere diensten binnen de Rotterdamse haven, ook bij de FIOD, meer mensen zijn die meededen- en deelden. Personen die het het kader van hun eigen functie de mogelijkheden hadden om bepaalde dingen te doen, zegt de raadsman van Gerrit G., Jan Hein Kuipers: "Het werkt zo in zijn functie, tegen alle voorschriften in, dat blijkbaar een persoon de boel kan vrijzetten. Dus als er een bepaalde container komt en je zet hem vrij, kun je er van uitgaan dat ie niet wordt gecontroleerd en zo kan worden opgehaald.”
Ook valt de naam van Gertie V. al in een vroeg stadium. Deze Gertie, een directe collega van Gerrit op de afdeling pre-arrival, zou een andere 'zebra’ zijn. Toch wordt Gertie pas een jaar na de arrestatie van Gerrit opgepakt. Hij staat morgen voor het eerst voor de rechter. Hij wordt verdacht van het doorlaten van drugs in de periode van 2010 - 2016. De afdeling pre-arrival is een kleine afdeling binnen de douane op de haven. Gerrit en Gertie kennen elkaar al lang. De vraag is nu of beide heren samenwerkten.
OM: onderzoek naar HARC en FIOD
Het blijft bij Gerrit's eerste verklaringen over de verdachtmakingen aan het adres van de FIOD en het HARC-team. De douanier wisselt van advocaat en besluit vervolgens te stoppen met praten. Maar onduidelijk is wat er nu eigenlijk is gebeurd met de informatie die Gerrit geeft. “Niet is uitgezocht of het wel klopt wat hij zegt over het FIOD, het HARC team of over andere douaniers”, zegt G.’s advocaat Kuipers.
Over zijn collega Gerti V. zou al veel eerder informatie zijn binnengekomen, maar daar is nooit wat mee gebeurd. Er is eerder informatie binnengekomen over Gertie dan over Gerrit, zegt Kuipers. Dat er niets mee is gebeurd, komt volgens hem door alle bezuinigingen op justitie die hebben plaatsgevonden.
Het Openbaar Ministerie laat EenVandaag in een reactie weten dat er wel degelijk onderzoek wordt gedaan: “Ik kan wel zeggen dat als we dergelijke aanwijzingen krijgen, we daar natuurlijk onderzoek naar doen.” Het OM zegt niet uit te kunnen sluiten dat er meer arrestaties worden verricht.
Vanavond in EenVandaag een reconstructie van strafdossier 'Doussie, over de smokkel via de Rotterdamse haven. We spreken advocaat Jan Hein Kuipers van Gerrit G., Sanne Schuurman die Dennis van den B. bijstaat., Jan Boone van vader en zoon Henk en Marco E. en Barbara van Unnik van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.