Het is mei 2019 als er 400 kilo cocaïne wordt gevonden tussen een lading bananen op fruitbedrijf De Groot in het Gelderse Hedel. De betrokkenen worden inmiddels geterroriseerd. "Ik heb dit nog nooit gezien", zegt crimejournalist Wim van de Pol.
Eerder werden er ook al partijen cocaïne gevonden bij De Groot Fresh Group. Eigenaren, medewerkers en andere betrokkenen worden sindsdien zwaar bedreigd en geterroriseerd. Criminelen houden hun verantwoordelijk voor het verlies dat zij lijden doordat de cocaïne is gevonden. Deze week werd zelfs een aanslag op een familielid voorkomen, blijkt uit een onderzoek dat de Telegraaf bezit. De aanslag zou drie dagen voor Kerst plaatsvinden.
Brand in het huis
"Toen ik hier 's morgens aankwam zag ik een half afgebrand huis. De helft was wegsmolten", reageert een van de medewerkers die werkt in het bedrijf naast het huis dat in november afbrandde. Als dieptepunt van alle bedreigingen en terrorisatie werd namelijk een vuurwerkbom in een huis van twee oud-medewerkers gegooid. Ze konden net op tijd ontsnappen en werden met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
De medewerkers van het bedrijf naast het afgebrande huis hoorde dat de bewoners van het huis zelf lichte brandwonden opliepen. Inmiddels zijn twee mensen voor de brand aangehouden.
Kogelbrieven
De reacties bij inwoners van Hedel zijn wisselend. De een is bang, de ander niet. Maar de verhalen gaan wel rond. "Er zijn twee handgranaten af gegaan in een huis, twee weken geleden. En ik heb ook gehoord dat er brieven met kogels erin zijn rondgestuurd", vertelt een inwoner.
Ook vertelt een inwoner dat er een uitgelekte lijst is van medewerkers van het fruitbedrijf. Dat komt omdat het openbare ministerie een lijst van huidige medewerkers en oud-medewerkers opgenomen had in het strafdossier waardoor dat openbaar werd, ook voor de verdachten.
Tal van incidenten
Crimejournalist Wim van de Pol van crimesite.nl vertelt dat de verijdelde aanslag van vlak voor Kerst gericht was op een familielid van de eigenaren. "Die persoon zat al in een safehouse." De dreigementen zijn in 2019 begonnen toen de 400 kilo drugs werd gevonden. "De maffia achter die drugs houdt het bedrijf verantwoordelijk dat ze die enorme hoeveelheid drugs hebben verloren en perst sindsdien de eigenaren af."
Sindsdien zijn er zeker 15 incidenten geweest, volgens Van de Pol. "Het varieert van ernstige bedreigingen tot handgranaten, vuurwerkbommen, beschietingen. En dus dat huis dat in de fik is gestoken. Ik doe dit werk al zeker 20 jaar en heb dit nog nooit gezien. Terwijl er gemiddeld zo eens in de 3 weken wel zo'n vondst wordt gedaan. Meestal nemen drugscriminelen hun verlies."
Veiligheid van inwoners
"De gebeurtenissen rondom het fruitbedrijf hebben natuurlijk grote impact op de Maasdrielse samenleving", reageert de burgemeester Henny van Kooten van Maasdriel, waar Hedel onder valt. "Inwoners zijn slachtoffer geworden van diverse incidenten. Dat is zorgelijk. Maar de Maasdrielenaren zijn nuchtere mensen, die zich niet zomaar van hun stuk laten brengen."
Om de politie niet te storen in het onderzoek, leeft de burgemeester vooral achter de schermen mee met de slachtoffers. "Het welzijn van mijn inwoners is mijn eerste prioriteit. Ik heb goed contact met de politie en ik heb er alle vertrouwen in dat de politie er samen met ons alles aan doet wat nodig is om een veilig leefomgeving voor alle inwoners te waarborgen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.