Morgen debatteert de Tweede Kamer over het klimaat. De inzet is de eis van de actiegroep Urgenda om de uitstoot van CO2 versneld af te bouwen. Urgenda daagde de Staat voor de rechter en won.
Het kabinet overweegt echter heel sterk het rechterlijk besluit aan te vechten, maar wil toch ook de strijd aanbinden tegen de uitstoot van CO2. Een mogelijkheid om die uitstoot radicaal aan te pakken is door alle tien de kolencentrales in Nederland te sluiten.
Topman Arnoud Kamerbeek van energiebedrijf Delta vergelijkt het openhouden van de kolencentrales met een auto die met 180 kilometer per uur onvermijdelijk op een betonnen muur gaat crashen.
Sluiting levert volgens de Rotterdamse hoogleraar Duurzaamheid, Jan Rotmans, geen problemen op voor de energielevering. De binnenlandse vraag naar energie kan moeiteloos worden opgevangen door de gascentrales in Nederland.
Voorzitter Medy van der laan van Energie-Nederland deelt die mening niet. Sluiting heeft tot gevolg dat Nederland meer energie moet gaan importeren van steenkolencentrales uit de buurlanden die dan harder moeten gaan 'werken', aldus Van der Laan.
In april dit jaar sprak EenVandaag over de rechtszaak met Marjan Minnesma, directeur van actiegroep Urgenda. In onderstaand fragment kun je zien wat zij toentertijd van de rechtszaak verwachtte.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.