In Groningen halen ze opgelucht adem: de gaswinning stopt in 2022. Maar voor de kust van het Friese Schiermonnikoog verrijst straks een nieuwe boortoren. Eilanders maken zich zorgen over bodemdaling en natuurschade. "Niet verstandig! Niet doen!"
"De kleine gasvelden zijn geopend en daarmee ook de aanval op kwetsbaar natuurgebied", zegt Ineke van Gent, de burgemeester van Schiermonnikoog. "De plannen zijn vrij serieus. Het gasbedrijf heeft al een hele procedure doorlopen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat." Hoe schadelijk zijn de boringen voor het Waddeneiland en is de onrust terecht?
Gaswinning
Het bedrijf dat het gas wil gaan winnen is ONE-Dyas, gevestigd op de Zuidas in Amsterdam. "Wij denken dat het 20 kilometer boven Schiermonnikoog mogelijk moet zijn om op een veilige en acceptabele manier gas te winnen", zegt directielid Chris de Ruyter.
Het nieuwe gasgebied bij Schiermonnikoog levert naar schatting zo'n 3 tot 7 miljard kuub op. Genoeg om alle Nederlandse huishoudens een paar maanden van gas te voorzien.
Kwetsbaar natuurgebied
Actievoerder en journalist Thom Verheul vreest voor bodemdaling en schade aan kwetsbare natuur door de gasboringen. "We weten niet wat het samenspel van al die boringen en zeespiegelstijging gaat doen. Op Ameland is de bodem al zo'n 40 centimeter gedaald". Ook denkt hij dat een boorplatform voor de kust van Schiermonnikoog het uitzicht niet ten goede zal komen. "Het is zo'n beetje het laatste stukje Werelderfgoed wat we hebben in Nederland. Je kunt vanaf hier Noorwegen zien liggen."
De Wadden staan bekend om de rust, ruimte en zeldzame plant- en diersoorten. Het gebied is Werelderfgoed dat wordt gekenmerkt als uniek, onvervangbaar en eigendom van de wereld. "Je kunt het gebied maar één keer verpesten. Laten we dat niet doen", zegt burgemeester Van Gent. "Deze mensen willen gewoon geld verdienen. Doe dat maar ergens anders, niet in een kwetsbaar natuurgebied."
Gas voorlopig onmisbaar
Deze maand maakte het kabinet bekend dat de gaskraan in Groningen eerder dichtgaat. Dat de gaskraan vervolgens in andere gebieden opengaat verbaast hoogleraar Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) niet. "Dat we het Groninger gasveld gaan sluiten, betekent niet dat we helemaal geen gas meer gaan gebruiken. Dat zijn twee verschillende dingen."
"We sluiten kolencentrales en de energievraag blijft groeien", vertelt Mulder. Ook met zon- en windenergie redden we het niet, dus voorlopig hebben we volgens Mulder gewoon nog gas nodig.
Importgas
Volgens De Ruyter heeft gas uit Nederland aanzienlijke voordelen ten opzichte van geïmporteerd gas. Hoogleraar Mulder beaamt dit: "Als je gaat importeren is het gas veel duurder." Daarbij blijft Nederland onafhankelijk in de energievoorziening als het zelf gas blijft produceren. "Bij import van gas zou de politieke afhankelijkheid van bijvoorbeeld Rusland kunnen toenemen", vervolgt Mulder.
Actievoerder Verheul stelt dat er een heel andere kwestie speelt: "Het bedrijf dat gaat boren zegt dat we het gas nodig hebben maar het gaat hen om geld. Ons gaat het om de natuur."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.