Het is druk in Amsterdam, te druk wat burgemeester Femke Halsema betreft. Met nieuwe maatregelen wil ze de drukte in de hoofdstad onder controle houden, en zo een nieuwe coronagolf voorkomen. "Dit is buitengewoon zorgelijk."
De afgelopen weekenden waren er te veel mensen op de been in de Amsterdamse binnenstad. Vooral in het Wallengebied en de winkelstraten rond de Dam was anderhalve meter afstand houden niet mogelijk. In de Kalverstraat werd eenrichtingsverkeer ingevoerd en de Wallen gingen zelfs even op slot. Burgemeester Halsema vindt de drukte in haar stad 'buitengewoon zorgelijk'. "Zeker in coronatijd, de kans op besmetting wordt zo veel groter."
Lees ook
Meer besmettingen in Amsterdam
Het RIVM meldde dinsdag dat het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland weer oploopt, ook in de hoofdstad. Dat bevestigt ook de GGD Amsterdam. Afgelopen week werd bij 5.416 inwoners van Amsterdam-Amstelland een coronatest afgenomen.
Sinds begin juni is het aantal mensen dat in Amsterdam positief test op corona licht gestegen van 1,9 naar 2,2 procent.
Alcoholverbod en meer handhavers
Het verbaast Halsema dat er zo kort na de lockdown alweer zoveel mensen de straat opgaan. "Het zijn vooral jongeren uit omliggende landen die in grote groepen met eigen vervoer of de bus naar Amsterdam komen, die de drukte veroorzaken", vertelt ze. Sowieso hebben jongeren het het moeilijkst met de anderhalve meter, ook in Nederland, vult ze aan.
Aankomend weekend geldt er een alcoholverbod in het Wallengebied, laat Halsema weten. Ook wil ze meer handhavers in het centrum. Eerder werd al een verbod ingesteld op straatartiesten in de binnenstad, om te zorgen dat mensen niet in groepen bij elkaar gaan staan.
Lokale economie geraakt
Hoewel er extra handhavers worden ingezet, hoopt Halsema dat er niet veel extra boetes hoeven worden uitgeschreven. "De anderhalve meter afstand kun je niet afdwingen, als mensen niet zelf bereid zijn om hun gezondheid en die van anderen te beschermen."
"Denk aan je eigen gezondheid, mijd drukte, mijd de binnenstad op momenten dat het er druk is." Halsema maakt zich ook zorgen om de lokale economie, die juist weer op begint te krabbelen. "Het afdwingen van de anderhalve meter, raakt onze economie. Het plaatst ons voor hele ingewikkelde dilemma's."
Jongeren uit het buitenland
Voor veel jongeren uit het buitenland heeft Amsterdam het imago van vrijheid en blijheid, een stad waar alles mogelijk is. Dat realiseert Halsema zich. "Veel jongeren denken 'thuis word ik betrapt, hier ziet mijn familie het in ieder geval niet'."
Daarom gaat de gemeente ook internationaal aandacht vragen voor de situatie. Zo wil ze zorgen dat jongeren - als ze komen - in ieder geval de drukte vermijden.
Europese maatregelen
Als de komende week blijkt dat de maatregelen niet genoeg effect hebben, wil Halsema opnieuw maatregelen overwegen. In gebieden afsluiten voor toeristen ziet Halsema vooralsnog niets.
"Amsterdam is geen eiland, heeft geen ophaalbrug. Dat past niet bij het vrij verkeer van personen in de Europese Unie. Er zullen Europese afspraken over gemaakt moeten worden", zegt ze.
Mondkapjesplicht
Samen met haar Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb doet Femke Halsema een dringende oproep aan het kabinet. De burgemeesters eisen dat er extra maatregelen worden voorbereid voor als het aantal coronabesmettingen blijft toenemen. Ze willen dat het kabinet een mondkapjesplicht op meerdere plekken in overweging neemt.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.