Drie miljoen euro, dat gaat bestuursvoorzitter Ralph Hamers van ING verdienen. Dit betekent 50 procent salarisstijging terwijl de medewerkers van de bank het met een stijging van een magere 1,7 procent moeten doen. In 2008 moest ING nog ondersteund worden met tien miljard euro van de Staat.
Hamers verdient in vergelijking met andere topbankiers een 'schijntje', aldus de commissarissen van ING. Zij stelden deze salarisverhoging voor. Saillant detail is dat voormalig premier Jan Peter Balkenende commissaris is bij ING. Naar hem is de beroemde Balkenende-norm vernoemd. Dit houdt in dat openbare bestuurders nooit meer dan 130 procent van een ministerssalaris mogen verdienen. ING is weliswaar een beursgenoteerd bedrijf, maar de ophef is er niet minder om.
Vakbonden en politiek vinden het ‘absurd’. Minister Wopke Hoekstra van Financiën noemt het ‘buitensporig’ en gaat onderzoeken of met de salarisverhoging regels zijn omzeild. Ook vakbond CNV is niet te spreken over de gang van zaken bij de bank: ‘‘ING heeft de trukendoos uit de kast gehaald om dit zo te regelen.''
Het is overigens niet de eerste keer dat het salaris van ING-topman Hamers tot ophef leidde. In 2015 werd zijn salaris al met bijna 30 procent verhoogd. Ook toen werd er gewezen naar de salarissen die topmannen in het buitenland verdienen.
Iedere euro waard
Bert Tieben van economisch onderzoeksbureau SEO denkt dat Hamers de drie miljoen euro wel waard is. “Wat je eigenlijk wil is wat Hamers verdient als topman, een toegevoegde waarde heeft op de onderneming. Als topman moet hij belangrijke beslissingen nemen, een leider zijn en grote financiële verantwoordelijk nemen. Dus de waarde van die beslissingen moeten in overeenstemming zijn met zijn salaris.” En volgens Tieben is dat ook de manier om er voor te zorgen dat Hamers zijn best doet. “Als het niet goed gaat, dan verliest hij zijn riante salaris. Dat wil hij niet, dus gaat hij wat harder lopen. Hebzucht loont in de bankenwereld.”
Het beloningsbeleid dat banken hanteren is volgens Tieben slim. “Beloningen van topbestuurder hangen samen verschillende factoren. Denk aan de index en klanttevredenheid. Dat kun je uitstekend meten en zo je topman er op afrekenen.” En hoe reken je daar dan op af? “Dat is dan in keiharde euro’s. Je stimuleert je topman op hem zijn best te laten doen op die onderdelen van de onderneming waarvan jij wil dat hij excelleert."
ING heeft bekend gemaakt het salaris van topman Ralph Hamers niet met 50 procent te verhogen. Dat is door de bank bevestigd. Eerder kwam ING in opspraak, omdat de bank het salaris van Hamers met ruim een miljoen euro wilde verhogen. Dat voorstel wordt nu niet ingediend bij de raad van commissarissen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.