De brandweer maakt zich zorgen over de ongecontroleerde wildgroei van de zogenaamde buurtbatterij. Dat is een zeecontainer met daarin oplaadbare lithium-ion-batterijen, waar mensen met zonnepanelen hun overtollige zonne-energie tijdelijk in op kunnen slaan. Regelgeving voor deze containers met batterijen ontbreekt en daarom weet de brandweer nu niet hoeveel er zijn en waar ze staan.

Brandveiligheidsrisco's buurtbatterij 

De brandweer wijst bovendien op de brandveiligheidsrisico's van dergelijke elektriciteitsopslagsystemen in zeecontainers. De kans is klein, maar als het misgaat, zegt de brandweer, dan gaat het ook goed mis. Batterijbranden zijn chemische branden en zijn zeer moeilijk te blussen. Bij brand komen giftige gassen vrij. Vorig jaar ging een zeecontainer gevuld met lithium-ion batterijen in brand in het Belgische Drogenbos. Veertig mensen moesten met ademhalingsproblemen worden opgenomen in het ziekenhuis. In een straal van vijf kilometer waren de giftige gassen meetbaar.

Energiebedrijven: buurtbatterijen zijn veilig en getest

Dergelijke elektrische opslagsystemen zien we ook in Nederland. In Ridderkerk staat een zeecontainer van energiebedrijf Engie. Het is een proefproject. In Rijsenhout staat een buurtbatterij van netbeheerder Liander in een woonwijk. Deze is gekoppeld aan zonnepanelen van vijfendertig woningen in de buurt. En in Weert staat ook een buurtbatterij; bij het ADO-Den Haag voetbalstadion staat een zeecontainer voor het opladen van elektrische auto’s. En je ziet ze steeds vaker op het erf van boeren en tuinders die zelf stroom opwekken. Het is de verwachting dat er de komende jaren veel meer zullen worden geplaatst aan de randen van woonwijken. Zowel Liander als Engie zeggen dat de buurtbatterijen brandveilig zijn en dat ze uitgebreid zijn getest.

Buurtbatterij in Ridderkerk

Ongecontroleerde wildgroei

Op dit moment mogen deze zeecontainers gevuld met batterijen overal in het land geplaatst worden. Je hebt alleen een bouwvergunning nodig om een zeecontainer neer te zetten. Dat moet anders zegt de brandweer. Er moet snel landelijke regelgeving komen want nu is niet duidelijk hoe veel van dit soort containers er staan en waar ze staan. Dat wordt niet geregistreerd en dus ontbreekt het overzicht. De brandweer kan niet goed ingrijpen als het misgaat. Burgemeester Attema van Ridderkerk, waar ook zo’n superbatterij staat, roept de landelijke overheid op om zo snel mogelijk met regelgeving te komen zodat de brandweer beter weet wat te doen bij calamiteiten.

KIJK & LEES VERDER:

Energietransitie: de belofte van de lithiumbatterij 

Niet alleen particulieren ontdekken deze nieuwe vorm van energie-opslag, ook energiebedrijven tonen veel interesse in de mogelijkheden die lithiumbatterijen hebben. Het grote voordeel van lithiumbatterijen is dat ze licht zijn en zeer veel energie kunnen opslaan. Het is niet voor niets dat automaker Tesla gebruik maakt van lithium als grondstof voor zijn accu’s.

Energiebedrijf Engie doet daarom op dit moment een proef met zes oude Tesla-accu’s in een zeecontainer in Ridderkerk. Doel van de proef is kijken of de batterijen een eventuele stroomdip van het elektriciteitsnet kunnen opvangen. Engie speelt hiermee in op het gegeven dat de vijf kolencentrales in ons land op termijn dicht moeten. Dit is noodzakelijk om de afgesproken klimaatdoelstellingen voor 2050 te halen. Engie verwacht dat lokale energiewinning en energieopslag, onder andere in de vorm van grote lithiumbatterijen, de komende decennia een grote vlucht zullen nemen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.