We staan er niet zo bij stil maar dagelijks lopen we allemaal met een kleine vulkaan aan energie op zak: de lithium-ion batterij. Smartphones, tablets en laptops, overal zitten ze in. 

(Foto Kristoferb)

Maar de zorg over dit nieuwe type batterij, waar veel meer energie in kan worden opgeslagen en dat oplaadbaar is, neemt toe. Want de lithium-ion batterij kan spontaan ontbranden of bij hitte instabiel worden en ontploffen. Aangenomen wordt dat verschillende vrachtvliegtuigen zijn neergestort door zelfontbranding van de batterijen. De accu’s van een fonkelnieuwe A380-Airbus vlogen in de brand. Maar ook telefoons en computers.

Brandweer en brandpreventie-experts waarschuwen voor dit relatief onbekende risico. Zeker nu begin volgend jaar het Amerikaanse bedrijf Teslamotors, 'de Powerwall’, via energiebedrijf Eneco, op de Nederlandse markt brengt. De Powerwall is een lithium-ion batterij van 100 kilo. Goed voor de opslag van 7 of 10 kilowatt uur aan overtollige energie. 

Volgens Tesla is de Powerwall door en door getest en net zo veilig als andere elektrische apparaten. Maar batterij-deskundigen, brandpreventie-specialisten en brandweermensen zijn hier niet zo zeker van. Een goede manier om een lithium batterij te blussen is er niet. En hoe weet de brandweer bij een uitslaande brand, dat er een grote lithium accu binnen hangt? 

Ook in Radio EenVandaag aandacht voor dit onderwerp: een gesprek met oud-brandweer officier Mart van Troost en trendwatcher Vincent Everts. 

Lees hier de schriftelijke reactie van Tesla terug

Reactie Verbond van Verzekeraars

Lithium-ion batterij explodeert na blootstelling aan hitte:

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.