"Een beetje boom is al gauw 8.000 euro waard." Dat een boom grote ecologische waarde heeft is bij de meeste mensen wel bekend. Maar boomtaxateur Joost Verhagen legt uit dat het voortijdig kappen van bomen ook nog eens flink wat geld kost.

De kennis over de baten van een boom kan beter, vindt Verhagen. "Veel mensen weten niet dat de WOZ-waarde van hun huis omhooggaat als er bomen in hun tuin of buurt staan. Ook zijn mensen in wijken met bomen gezonder: er is minder burn-out en kinderen met ADHD hoeven er minder ritalin te slikken."

Strijd voor een beter bomenbeheer

Een boom staat in Nederland gemiddeld maar 35 jaar voordat hij wordt gekapt. "Kapitaalvernietiging", vindt Joost Verhagen. "Als je weet dat een beuk eerst 100 jaar groeit, dan 100 jaar leeft en dan 100 jaar afsterft. We zien nu dat er vaak meer mogelijk is dan die 35 jaar, omdat de baten opwegen tegen de kosten."

Om die baten te becijferen heeft Verhagen meegewerkt aan de Nederlandse versie van i-Tree. Dit is een rekenmodel waarmee je kunt uitrekenen wat een boom bijdraagt op het gebied van fijnstof, CO2-opslag en verkoeling. Ook ontwikkelt Verhagen de BomenMonitor, een enorme databank waarin alle bomen hoger dan 3 meter staan. "Een stevig wapen in de strijd voor een beter bomenbeheer."

audio-play
Boomtaxateur Joost Verhagen legt uit welke positieve eigenschappen een boom allemaal heeft

Wonden die je niet verzorgt gaan rotten

Landschapsarchitect J'ørn Copijn strijdt al 3 jaar voor het behoud van de 120-jaar oude monumentale beukenlaan bij kasteel Broekhuizen in Leersum. "De gemeente zegt dat de bomen hun maximale leeftijd hebben bereikt. Maar dat is niet zo. Er groeien jonge beukjes onder de grote bomen en dat betekent dat de oude bomen in goede gezondheid verkeren."

Dat de bomen er ongezond uit zien komt volgens Copijn door jarenlange ondeskundige verzorging. "Als ze mijn voet eraf snijden en de wond niet verzorgen ga ik ook rotten. Maar met goed onderhoud kunnen deze bomen nog zeker 100 jaar mee."

De waarde van een boom

Verhagen schat de waarde van één boom uit de bedreigde beukenlaan op ongeveer 30.000 euro. "Omdat het een rij van 700 beuken is, daalt de waarde per boom naar 10.000 euro. Nog steeds een enorm bedrag. Als we kijken naar CO2-vastlegging, dan hebben de bomen elk zo'n 10.000 kilogram vastgelegd. En in de toekomst leggen ze elk jaar ongeveer 150 kilogram vast. Dat is ongeveer 3.600 euro aan CO2-opslag."

"Daarnaast leggen de bomen elk jaar luchtverontreinigende stoffen vast, bijvoorbeeld 15 gram fijnstof PM 2,5, de meest schadelijke fijnstof. Dat is voor die 700 bomen zo'n 10 kilogram dat niet in onze longen komt. En dan de stikstof niet te vergeten."

Boompionier J'ørn Copijn

Geen airco maar een boom

Jeroen Glissenaar is projectleider Urban Forestry bij de gemeente Arnhem en is ook groot voorstander van het langere behoud van bomen: "Ik ben zelf 45 jaar en ik vind dat ik hele goede argumenten moet hebben om een boom van 250 jaar om te zagen.

"Bomen verbeteren onze gezondheid. In een straat met bomen is het minder warm en hebben de mensen minder airco nodig. De lucht is er vochtiger en je hebt een minder droge keel."

Jeroen Glissenaar werkt bij de gemeente Arnhem als parkbeheerder

Stadspark als festival

Ook de stadsparken hebben een belangrijke functie, zegt Glissenaar. "Op een mooie dag komen er 10.000 mensen naar het Sonsbeek park. "

Glissenaar vergelijkt dat aantal met de hoeveelheid bezoekers aan een gemiddeld festival, maar de enige kosten die de gemeente heeft na zo'n zomerse dag is een paar honderd euro om het park schoon te maken'.

Gevolgen op lange termijn

Het werk van boomtaxateurs maakt voor Glissenaar duidelijk dat data over de gevolgen op lange termijn heel waardevol zijn. "Dit jaar hadden we een droge zomer en vorig jaar ook.

"Maar", voegt hij eraan toe, "Als we komend jaar een natte lente en een kwakkelzomer krijgen en ik beweer nog steeds dat het 'droog' is dan geloven mensen mij niet. Maar door al die nieuwe data kan ik het wèl aantonen."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.