Deze meimaand gaat de boeken in als de droogste ooit gemeten. En dat terwijl de zomer nog moet beginnen. Boeren vrezen dat er opnieuw een extreem droog seizoen voor de deur staat.

Niet eerder was de maand mei zo dor en droog: normaal gesproken bereiken we dit peil pas in augustus. Gemiddeld is er nu een neerslagtekort van ruim 130 millimeter.

Derde droge jaar op rij

De droogte is niet nieuw: de zomer van 2018 staat nog altijd in de top vijf van droogste zomers ooit. En in 2019 was het niet veel beter. Al stond daar wel een natte herfst tegenover. Maar in het oosten en zuidoosten van het land was voor het tweede jaar op rij sprake van een neerslagtekort. Met alle gevolgen van dien voor de landbouw.

Dat de droogte tegenwoordig jaar na jaar aanhoudt, is een groot probleem, zegt hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht. Hij is expert op het gebied van droogte. "De grond heeft weinig tijd om te herstellen, grondwaterstanden zakken steeds verder weg. Om dat aan te vullen is heel veel regen nodig." Maar wel het liefst miezerregen. Alleen dan kan het rustig de grond intrekken, zodat de planten het kunnen opnemen.

Niko Wanders, hydroloog Universiteit Utrecht

'Verbod op beregenen is een probleem'

Boer Eric Tilborghs verbouwt aardbeien, spinazie en andere gewassen op zijn land. Hij vreest voor wat komen gaat. Als het tekort aan neerslag te groot wordt, mag hij zijn gewassen niet meer beregenen met oppervlaktewater. Dat geldt voor alle landbouwers in de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en de Brabantse Delta.

"Als ik niet kan beregenen, ligt alles binnen vijf dagen plat en komt het niet meer omhoog. De kans is dan groot dat de oogst mislukt en dat betekent geen centen, maar wel kosten. Als dit lang duurt, is het einde bedrijf."

audio-play
Bekijk hier de TV-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.