Schaatser Bob de Jong zette onlangs een punt achter zijn imposante carriére. Vandaag komt zijn levensverhaal met de titel 'Bob Anders' uit. 

‘De 10 kilometer is Bobloos geworden. Zomaar, van de ene dag op de andere. Nooit zal de winter meer hetzelfde zijn’ schrijft Thijs Zonneveld in het voorwoord van de vandaag verschenen biografie ‘Bob Anders’ van AD-journalist Carl Mureau. 

Antiheld

Bob de Jong, als sporter gold hij als antiheld. De underdog. Maar al zijn tegenstanders wist hij vroeg of laat te verslaan, ook als het een onverslaanbaar geachte tegenstander als Rintje Ritsma, Gianni Romme, Jochem Uytdehaage, Chad Hedrick of Sven Kramer was, vroeg of laat kwam Bob wel een keer als eerste over de streep. Het liefst op een cruciaal moment, soms als niemand het meer verwachtte. 

Anders

Want in de 20-jarige carrière van Bob is 1 ding constant: of het nu gaat om het trainen van bochtjes rechtsom, het aerodynamische matje in zijn nek, het zelfgenaaide opbergjack voor de start van de Elfstedentocht, Bob pakt de zaken anders aan dan anderen.

Terugblik op 20 jaar topsport

Maar het lijf wilde niet meer, en na 20 jaar meedraaien in de absolute top op de langste stayerafstand was het genoeg. Bob is gestopt, en dus is het tijd om terug te blikken op zijn carrière. Het boek wordt voorafgaand aan de laatste worldcup van dit seizoen gepresenteerd in schaatstempel Thialf. Bob en Carl vertellen in EenVandaag over het boek. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.