Auto’s die op ze inrijden, gebroken handen en eindeloze scheldpartijen: voor veel buitengewone opsporingsambtenaren herkenbare incidenten. Daarom eisen de boa’s actie van gemeenten. Ze willen standaard handboeien, maar in bepaalde gevallen ook een wapenstok of pepperspray. Want het geweld tegen deze handhavers rijst echt de pan uit, vindt een van hen. "Ik ben een paar keer bijna dood gereden door een automobilist die ik een bekeuring gaf."

De Buitengewoon opsporingsambtenaar is aan een flinke opmars bezig om de orde te handhaven. Een krappe 24.000 mannen en vrouwen houden op straat of het openbaar vervoer een oogje in het zeil. Ter aanvulling op de gewone politie.

Gemeenten zijn blij met deze gemeentelijke handhavers, zo stelt Peter Oskam, burgemeester in Capelle aan den IJssel en woordvoerders namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). “Sinds de invoering van de nationale politie zie je boa’s steeds meer in het dagelijks leven opduiken. Dat komt omdat de politie het niet allemaal meer  in zijn eentje kan doen en zich vooral beperken tot echte strafbare feiten. Daarom is het goed dat de boa’s er zijn.”

Toename geweld tegen boa's

Ook vindt Oskam dat boa’s steeds professioneler zijn geworden. “De handhavers hebben zich echt goed ontwikkeld de laatste jaren. Ook is er steeds meer waardering van de burger. Ze zijn een toegevoegde waarde op het belangrijke werk dat de politie doet.”

Maar met de toename van het aantal handhavers is ook het aantal incidenten tegen deze groep toegenomen volgens Richard Gerrits, voorzitter van BOA-ACP. Het probleem is alleen dat gemeenten dit niet goed bijhouden. “Er is niet een systeem waarin deze geweldsincidenten wordt geregistreerd. Dan zouden we eindelijk een eindelijk een analyse kunnen maken en er gericht iets tegen kunnen doen."

audio-play
Wat mag een Buitengewoon Opsporingsambtenaar wel en niet?

'Bijna doodgereden'

De boa die aan het woord is werkt als teamleider en boa’s in Amsterdam en kan helaas zelf ook meepraten over het toenemend geweld tegen hem en zijn collega’s op straat en in het openbaar vervoer. “Ik werk nu 8 jaar als opsporingsambtenaar en heb de agressie echt zien toenemen. Zo heeft iemand mij geprobeerd  met een mes neer te steken en ben ik ook een paar keer bijna doodgereden door een automobilist die ik een bekeuring wilde geven.”

Volgens hem hebben mensen steeds kortere lontjes als ze worden aangehouden of bekeurd. “De maatschappij lijkt wel verhard te zijn. Burgers schieten sneller in een stand van agressie. En als je iemand voor je hebt staan die volledig is doorgesnoven, dan heeft een constructief gesprek echt geen zin.”

Wapenstok en pepperspray voor boa’s

Het is op dit moment zo geregeld dat gemeenten bepalen welke geweldsmiddelen boa’s mogen inzetten. Zo kan het voorkomen dat handhavers in de ene gemeente alleen handboeien op zak hebben, terwijl elders in het land ze standaard een wapenstok bij zich dragen. Richard Gerrits vindt dat dit snel moet veranderen. “Boa’s zijn op dit moment onvoldoende uitgerust. Men dient sowieso altijd handboeien op zak te hebben. Maar ook per gemeente moet gekeken worden of daar een wapenstok of pepperspray bij moet komen."

Peter Oskam ziet voor alsnog niks in meer geweldsmiddelen voor boa’s. “Wij als gemeenten zijn er niet voor om boa’s standaard uit te rusten met extra wapentuig. Het beste is toch om er vooral verbaal uit de komen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.