Bill Cosby is de eerste celebrity die sinds de #MeToo-discussie een straf krijgt opgelegd voor seksueel misbruik. Hij stond dinsdag terecht voor het drogeren en misbruiken van een vrouw in 2004. Cosby heeft drie tot tien jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen.
De advocaten van Cosby gaan in hoger beroep. Vanwege zijn hoge leeftijd kan hij een straf in de gevangenis niet aan, bepleiten de raadsmannen. De verdediging wil een huisarrest afdwingen met de beroepsprocedure. In de tussentijd gaat Bill Cosby naar een streng beveiligde gevangenis in Phoenix.
Bill Cosby was een geliefde acteur en komiek. Maar inmiddels is hij wel van zijn voetstuk gevallen, legt Amerika-correspondent Michiel Vos uit. “Bill Cosby was erg populair sinds de jaren ’60 was hij langzamerhand geworden tot een van de zwarte boegbeelden voor de afro-amerikaanse gemeenschap. Zover zelfs dat hij zijn eigen naam wist de binden aan de Bill Cosby show, 5 jaar lang het best bekeken tv programma van Amerika.“
Cosby is de eerste superster die sinds de MeToo-discussie veroordeeld wordt voor seksuele intimidatie. Er waren nog veel meer beschuldigingen aan het adres van verschillende celebrities, maar veel van die zaken zijn niet voor de rechtbank verschenen.
Zo zijn de beschuldigingen aan het adres van acteur Kevin Spacey, bekend van onder meer de tv-serie House of Cards, verjaard. Hoewel justitie niks meer met de aanklachten tegen Spacey kan, is hij wel zijn baan kwijtgeraakt. De makers van de Netflixserie House of Card pakten het vertrek van Spacey weinig subtiel aan: zijn personage Frank Underwood werd dood verklaard in de serie.
#MeToo: beschuldigingen van seksueel misbruik
De hashtag ‘MeToo’ werd in oktober 2017 populair op het sociale medium Twitter. Daar werden allerlei beschuldigingen van seksueel misbruik en intimidatie geuit tegen bekende mensen. Oorspronkelijk is de ‘Me Too’ afkomstig van Tarana Burk uit New York, die de uitspraak plaatste op haar persoonlijke blog op MySpace om begrip op te wekken voor vrouwen die slachtoffer waren van seksueel misbruik.
Ook in Nederland laaide de MeToo-discussie op. Zo schreef reisjournalist Jelle Brandt Corstius in Trouw dat hij ook een keer verkracht was. In de publicatie met de titel ‘Ik ook. Maar ik kan het niet vertellen’ werd degene die verantwoordelijk zou zijn voor de verkrachting niet bij naam genoemd. Maar televisiemaker Gijs van Dam voelde zich door de publicatie alsnog beschuldigd. Daarom vond hij het noodzakelijk om zichzelf te verdedigen in het talkshowprogramma Pauw.
Bekijk ook de uitzending:
Sindsdien is het verhaal van Jelle Brandt Corstius ontaardt in een publieke ruzie met aangiftes over en weer tussen de twee BN’ers.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.