Is voor de klas staan iets voor mij? Misschien heb jij je het ook al eens afgevraagd. Dat is niet zo vreemd, want door het lerarentekort is er grote behoefte aan nieuwe docenten. Met een snelcursus weet je binnen 11 dagen of je geschikt bent.

Zij-instromers werven is een van de belangrijkste tactieken om het lerarentekort aan te pakken. Vorig jaar maakte minister Slob van Onderwijs daar nog extra geld voor vrij en eerder dit jaar sloot hij een convenant met banken en verzekeraars die personeel nu stimuleren de overstap naar het onderwijs te maken.

Snelkookpan

De zogenoemde 'Crash Course in Primair Onderwijs' is volgens oprichter Vivianne Spruit van Het Schoolbureau een soort snelkookpan. De eerste 11 dagen zijn cruciaal. Je wordt volgens haar dan helemaal ondergedompeld in het onderwijs.

In een razend tempo leer je allerlei vaardigheden en wordt gekeken of je geschikt bent. Ben je een stabiel iemand, kun je organiseren, kun je oplossingsgericht te denken en handelen? Het komt allemaal aan bod. Niet iedereen voldoet. Ongeveer 30 procent valt af.

3 maanden voor de klas

De 70 procent die na de snelcursus wel door mag, komt vrijwel meteen 3 maanden onder intensieve begeleiding voor de klas te staan, naast een bevoegd docent. Een van hen is Ingeborg van Vuure. Ze vertelt na haar eerste les hoe ze het vond.

audio-play
Ingeborg van Vuure: "De cursus is eigenlijk een soort snelkookpan."

Na 2 jaar leraar

Na 3 maanden staan de deelnemers voor het eerst alleen voor de klas. De studie gaat dan in de avonduren door, want iedereen moet 2 jaar later de officiële bevoegdheid halen.

De normale PABO-opleiding duurt 4 jaar. Dat de opleiding voor zij-instromers 2 jaar is, vindt Vivianne Spruit niet gek. "De zij-instromers hebben minimaal een HBO-opleiding, hebben een arbeidsverleden opgebouwd in de financiële sector, in de wereld van commercie of kunst, en hebben daardoor een hele rijke ervaring en mensenkennis opgebouwd. Ze zijn dus in staat in 2 jaar tijd volwaardig in het basisonderwijs te functioneren."

De oplossing?

Voor veel zij-instromers is Het Schoolbureau een uitkomst. Voor Marc Tahije bijvoorbeeld. Hij had een goed betaalde baan bij een adviesbureau, maar was ontevreden. Via Het Schoolbureau is hij het onderwijs ingerold. Over een jaar haalt hij waarschijnlijk zijn bevoegdheid. "Het is wel pittig: overdag lesgeven en 's avonds studeren. Je moet het echt willen."

Of deze snelcursus de oplossing om het lerarentekort op te lossen? Dat durft Vivianne Spruit niet te zeggen. "Het is in elk geval een bijdrage om het probleem op te lossen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.